skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pozwalam zagotować wodę w rondlu, lekko ją soliłem i zanurzam mięso kraba dosłownie na minutę. Gdy ostygnie, kroję go w kostkę lub paski. Umyj pomidory i ostrożnie pokrój je w cienkie paski. Wybieram dojrzałe pomidory, ale wystarczająco gęste i elastyczne, aby po pokrojeniu zamiast słomy nie uzyskać mieszanki brzydkiego miąższu i soku pomidorowego. W międzyczasie gotuję jajko na twardo i pozwalam mu ostygnąć, a następnie kroję w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszam, doprawiam majonezem prowansalskim, który stał się sławny w kuchni francuskiej i dekoruję zielonym groszkiem i drobno pokruszoną natką pietruszki. Sałatka krabowa z pomidorami i zielonym groszkiem jest gotowa i można ją przedstawić gościom zgromadzonym przy świątecznym stole. Znajomość będzie przyjemna, ale krótka, ponieważ za kilka minut na stole pozostanie wiele innych potraw, ale sałatka krabowa z pomidorami się skończy. Próbowałem tej sałatki kiedyś w nadmorskiej kawiarni i poprosiłem o podzielenie się przepisem kulinarnym, którego nie odmówiono mi. Od tego czasu zdobi każde święto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięso kraba - 73 kcal/100g
- Mięso kraba Miramar - 140 kcal/100g
- Mięso kraba Santa braemor - 84 kcal/100g
- Kraby gotowane - 96 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g