skład / składniki
metoda gotowania
A oto kolejny kulinarny przepis na sałatkę na 2013 rok - Rok Węża. Myślę, że kot będzie miał coś do jedzenia. Chociaż to jedzenie może mu się wydawać niezwykły, ponieważ zawiera karczochy.
więc bierzemy karczochy w puszkach, jeśli nie ma ich pod ręką, można je zamrozić, tylko należy je zanurzyć na kilka minut we wrzącej wodzie. Pokrój pomidory na cztery plasterki. Włóż tuńczyka do miski i ugniataj widelcem. Gotuj grzyby, możesz je wysuszyć. Ser mozzarella pokroić w paski.
przygotowanie sosu. Aby to zrobić, wymieszaj oliwę z oliwek, ocet, drobno posiekaną bazylię i natkę pietruszki w osobnej misce. Aby dobrze wymieszać olej z octem, lepiej zrobić opatrunek w słoiku z pokrywką, aby można go było dobrze wstrząsnąć. Wszystko to sól i pieprz.
przykryj płaskie naczynie liśćmi sałaty. Na karczochach kładziemy mielonego tuńczyka, na wierzchu gotowane grzyby. Rozłóż pomidory wokół. Posyp wszystko serem mozzarella na wierzchu i napełnij dressingiem. Jeśli uważasz, że dressing jest zbyt kwaśny, wystarczy skropić sałatkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Karczochy - 28 kcal/100g
- Karczochy w opakowaniu - 60 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g