skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ten przepis kulinarny widziałem gdzieś w Internecie. Bardzo podobał mi się jego projekt. Tak, a wszystkie składniki są pyszne. Sałatki to moje ulubione jedzenie. Nazywa się to "sałatką z wędzoną piersią z kurczaka i suszonymi śliwkami". Przygotowuje się bardzo prosto. Wędzone piersi można kupić gotowe w sklepie. Wystarczy pokroić go na małe kawałki. Weź pikle z zapasów marynat na zimę. Lepiej nie kroić ich na tę sałatkę, ale pocierać na grubej tarce. Obierz cebulę i drobno pokrój w kostkę. Ugotuj jedno jajko na twardo i zetrzyj je również na tarce. Zrób też z gotowaną marchewką. Dobrze opłucz suszone śliwki i drobno posiekaj. Połóż liście sałaty na talerzu. Ułóż sałatkę na talerzu warstwami w następującej kolejności: pierś z kurczaka, pikle, cebula, jajko, marchew, zielony groszek, suszone śliwki. Każdą warstwę należy lekko posolić i posmarować majonezem. Możesz udekorować sałatkę na różne sposoby. Podobała mi się opcja jak na zdjęciu. Zrobiliśmy też kwiaty z marchwi, rzodkiewki. Najpierw posyp sałatkę ziołami, a dopiero potem posadź na niej kwiaty. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g