Sałatka z wędzoną pierś ogórek rzodkiewka suszone śliwki

letnia Polana jest bardzo jasna, ale także bardzo jadalna!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 60 % 12 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.

ten przepis kulinarny widziałem gdzieś w Internecie. Bardzo podobał mi się jego projekt. Tak, a wszystkie składniki są pyszne. Sałatki to moje ulubione jedzenie. Nazywa się to "sałatką z wędzoną piersią z kurczaka i suszonymi śliwkami". Przygotowuje się bardzo prosto. Wędzone piersi można kupić gotowe w sklepie. Wystarczy pokroić go na małe kawałki. Weź pikle z zapasów marynat na zimę. Lepiej nie kroić ich na tę sałatkę, ale pocierać na grubej tarce. Obierz cebulę i drobno pokrój w kostkę. Ugotuj jedno jajko na twardo i zetrzyj je również na tarce. Zrób też z gotowaną marchewką. Dobrze opłucz suszone śliwki i drobno posiekaj. Połóż liście sałaty na talerzu. Ułóż sałatkę na talerzu warstwami w następującej kolejności: pierś z kurczaka, pikle, cebula, jajko, marchew, zielony groszek, suszone śliwki. Każdą warstwę należy lekko posolić i posmarować majonezem. Możesz udekorować sałatkę na różne sposoby. Podobała mi się opcja jak na zdjęciu. Zrobiliśmy też kwiaty z marchwi, rzodkiewki. Najpierw posyp sałatkę ziołami, a dopiero potem posadź na niej kwiaty. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy