Sałatka z makaronem i prosciutto

Świetne pożywne śniadanie dla miłośników pysznego jedzenia! Nie gotuję często wykwintnego jedzenia, dlatego w moim arsenale przepisów kulinarnych takich potraw jest tylko kilka lub trzy. A teraz podzielę się z wami jednym z nich, a mianowicie sałatką z makaronem i szynką. Mówię o sposobie przygotowania tej przekąski.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 36 % 8 g
130 kcal
IG: 75 / 25 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

na początek ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, spuść z nich wodę i spłucz zimną wodą. Teraz dzielimy kalafior na kwiatostany i blanszujemy we wrzącej wodzie przez około 2-4 minuty. Teraz podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu i smaż szynkę przez około 2 minuty. Dodaj kolejną 1 łyżkę oleju i smaż arkusze szałwii przez około 1 minutę. Wymieszaj makaron, orzechy i kalafior w pojemniku. Teraz podgrzej pozostałą oliwę z oliwek i podsmaż szalotkę do miękkości (przez 3 minuty), następnie zdejmij z ognia i dodaj chili, ocet, czosnek, cukier, natkę pietruszki i sok pomarańczowy. Wlej mieszankę makaronu ciepłym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
posyp sałatkę pancettą, liśćmi szałwii i parmezanem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy