Sałatka z makaronem i prosciutto
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
na początek ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, spuść z nich wodę i spłucz zimną wodą. Teraz dzielimy kalafior na kwiatostany i blanszujemy we wrzącej wodzie przez około 2-4 minuty. Teraz podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu i smaż szynkę przez około 2 minuty. Dodaj kolejną 1 łyżkę oleju i smaż arkusze szałwii przez około 1 minutę. Wymieszaj makaron, orzechy i kalafior w pojemniku. Teraz podgrzej pozostałą oliwę z oliwek i podsmaż szalotkę do miękkości (przez 3 minuty), następnie zdejmij z ognia i dodaj chili, ocet, czosnek, cukier, natkę pietruszki i sok pomarańczowy. Wlej mieszankę makaronu ciepłym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
posyp sałatkę pancettą, liśćmi szałwii i parmezanem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g