Sushi wasabi

Naucz się gotować swoje ulubione bułki! W każdej chwili, w każdej chwili!
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 28 g
133 kcal
IG: 0 / 86 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

aby przygotować tradycyjne japońskie danie, potrzebujemy wcześniej umytego ryżu, który należy wlać do rondla z pogrubionym dnem. Ryż zalać wodą i gotować przez około 15 minut przy zamkniętej pokrywie. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw bez otwierania pokrywek na 10 minut. Następnie dodaj sól, ocet i cukier do ryżu. Aby zrobić sushi, zwilż ręce w wodzie z rozcieńczonym imbirem i zwiń ryż w małe kulki lub kiełbaski o średnicy około 3 cm. Na każdą kulkę lub kiełbasę kładziemy trochę wasabi, następnie sashimi (zamiast ryby można użyć czarnego kawioru, piersi z tuńczyka), następnie gotowane krewetki i trochę wodorostów. Lepiej podawać sushi z sosem sojowym.
całą atrakcją tego dania jest użycie wasabi. To zwykły chrzan z Japonii. Jest podobny do zielonej pasty do zębów i ma ostry i jasny smak. Prawdziwe wasabi można znaleźć tylko w Japonii i w drogich restauracjach. Spróbuj więc przenieść kawałek japońskiego ducha do swojej kuchni, robiąc sushi z wasabi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Glony - 25   kcal/100g
  • Wasabi - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy