skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować tradycyjne japońskie danie, potrzebujemy wcześniej umytego ryżu, który należy wlać do rondla z pogrubionym dnem. Ryż zalać wodą i gotować przez około 15 minut przy zamkniętej pokrywie. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw bez otwierania pokrywek na 10 minut. Następnie dodaj sól, ocet i cukier do ryżu. Aby zrobić sushi, zwilż ręce w wodzie z rozcieńczonym imbirem i zwiń ryż w małe kulki lub kiełbaski o średnicy około 3 cm. Na każdą kulkę lub kiełbasę kładziemy trochę wasabi, następnie sashimi (zamiast ryby można użyć czarnego kawioru, piersi z tuńczyka), następnie gotowane krewetki i trochę wodorostów. Lepiej podawać sushi z sosem sojowym.
całą atrakcją tego dania jest użycie wasabi. To zwykły chrzan z Japonii. Jest podobny do zielonej pasty do zębów i ma ostry i jasny smak. Prawdziwe wasabi można znaleźć tylko w Japonii i w drogich restauracjach. Spróbuj więc przenieść kawałek japońskiego ducha do swojej kuchni, robiąc sushi z wasabi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Glony - 25 kcal/100g
- Wasabi - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g