Sałatka z wątróbki dorsza z ryżem

Ta sałatka natychmiast znika z salaterki.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 67 % 38 g
węglowodany 25 % 14 g
416 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

w tym przepisie kulinarnym cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Aby usunąć gorycz z cebuli, wlej wrzącą wodę do kubka i włóż tam posiekaną cebulę, pozostaw na 10 minut, a następnie spuść wodę, spłucz 2-3 razy w zimnej wodzie. Jajka gotujemy na stromo, obieramy i kroimy w małe kostki lub można je zetrzeć na średniej tarce. Następnie wątrobę dorsza należy rozgnieść widelcem. Na patelnię zbieramy trochę wody i podpalamy, gdy tylko woda się zagotuje, wkładamy tam umyty ryż i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Następnie spuść wodę z ryżu i pozostaw do ostygnięcia. Aby szybko schłodzić, możesz przenieść ryż do talerza. Następnie w głębokiej misce wymieszaj ryż, cebulę, jajka i sól do smaku. Umyj zieloną cebulę i drobno posiekaj. Następnie dodaj go do miski z ryżem i cebulą, włóż tam wątrobę dorsza i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Wlej majonez do smaku na wierzch i ponownie wymieszaj. Ta łatwa i bardzo smaczna sałatka będzie pasować do każdego posiłku. Czas na przygotowanie sałatki z wątroby z ryżem zajmie nam co najmniej 40 minut. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g

Podobne przepisy