skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w tym przepisie kulinarnym cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Aby usunąć gorycz z cebuli, wlej wrzącą wodę do kubka i włóż tam posiekaną cebulę, pozostaw na 10 minut, a następnie spuść wodę, spłucz 2-3 razy w zimnej wodzie. Jajka gotujemy na stromo, obieramy i kroimy w małe kostki lub można je zetrzeć na średniej tarce. Następnie wątrobę dorsza należy rozgnieść widelcem. Na patelnię zbieramy trochę wody i podpalamy, gdy tylko woda się zagotuje, wkładamy tam umyty ryż i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Następnie spuść wodę z ryżu i pozostaw do ostygnięcia. Aby szybko schłodzić, możesz przenieść ryż do talerza. Następnie w głębokiej misce wymieszaj ryż, cebulę, jajka i sól do smaku. Umyj zieloną cebulę i drobno posiekaj. Następnie dodaj go do miski z ryżem i cebulą, włóż tam wątrobę dorsza i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Wlej majonez do smaku na wierzch i ponownie wymieszaj. Ta łatwa i bardzo smaczna sałatka będzie pasować do każdego posiłku. Czas na przygotowanie sałatki z wątroby z ryżem zajmie nam co najmniej 40 minut. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątróbka dorsza w oleju - 613 kcal/100g