skład / składniki
metoda gotowania
czy masz w rodzinie studenta? A jeśli twój uczeń studiuje daleko od domu, to każde jego przybycie jest bólem głowy-co dać dziecku, aby, nie daj Boże, nie głodowało. Przez dwa lata Szukałem przepisów kulinarnych, które ułatwiłyby życie mojemu dziecku z dala od domu, przynajmniej w przygotowaniu posiłku. I tak znalazłem bardzo ciekawy przepis na przygotowanie: barszcz na zimę.
wszystko jest gotowane na 20 puszkach o pojemności 0,5 litra. Zdejmij skórkę z pomidora i drobno posiekaj. Buraki obrać i pokroić w paski. Lekko usmaż na połowie oleju roślinnego na głębokiej patelni. Zamknij pokrywkę i potnij do miękkości, 10 minut, pod pokrywką na małym ogniu.
pokrój paprykę w paski, a cebulę w półpierścienie. Pokrój marchewkę i korzeń pietruszki w najmniejsze paski, posiekaj kapustę. Teraz wymieszaj wszystkie warzywa razem, nie zapomnij o burakach-to barszcz, dodaj pietruszkę, sól, cukier, przyprawy i resztki oleju. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Pamiętaj, aby wymieszać - ma tendencję do spalania. 5-7 minut przed końcem – dodaj ocet. Umieść obrabiany przedmiot w sterylnych słoikach, zwiń i zawiń. Zimą twoje potomstwo będzie musiało tylko obrać i pokroić ziemniaki, dodać 2-3 łyżki barszczu ze słoika, gotować przez 5 minut i na łyżkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g