skład / składniki
metoda gotowania
kulinarny przepis na tę sałatkę znalazłem w książce o pysznym jedzeniu. Na świątecznym stole można podać obfitą sałatkę z kalmarów z grzybami i szynką. Przygotowanie sałatki zajmuje bardzo mało czasu. Myjemy kalmary pod strumieniem zimnej wody, usuwając skórę i uwalniając tusze z płytki grzbietowej.
następnie gotuj tusze kalmarów w osolonej wrzącej wodzie przez 5 minut. Kalmary nie mogą być gotowane przez długi czas, ponieważ smakują gumowo. Czekamy, aż ostygną i kroimy w cienkie paski. Zetrzyj umyte i obrane marchewki na grubej tarce. Drobno posiekaj główkę cebuli i usmaż razem z startą marchewką na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Szynkę i marynowane pieczarki kroimy w paski. Fasolę w puszkach wrzucamy do durszlaka, aby szkło było płynne. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki sałatki, doprawiając do smaku lekkim majonezem. Sałatka z kalmarów z grzybami i szynką jest gotowa, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g