pyszne naleśniki z lekkim

niezwykle delikatne i pyszne naleśniki spodoba się całej rodzinie! Dla wielu słowo naleśniki zawsze kojarzy się ze słodkim jedzeniem, doprawionym kwaśną śmietaną lub dżemem lub czymś innym pysznym. A my dzisiaj zajmiemy się pieczeniem również pysznych naleśników. Tylko tym razem ich nadzienie zgodnie z tym przepisem kulinarnym będzie pikantne, ale cóż, bardzo niezwykłe i smaczne. Poznaj-naleśniki z lekkim.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 30 % 9 g
188 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
zgodnie z tradycją najpierw wymieszaj jajka, sól z zimnym mlekiem (ktoś lubi piec naleśniki na czystej wodzie lub mieszać połowę z mlekiem). W przyszłym cieście wlej przesianą mąkę. W cieście naleśnikowym, jak pamięta każda gospodyni, ważne jest, aby dokładnie wymieszać, aby powstała jednorodna płynna masa. 

zanim upieczemy cienkie naleśniki z powstałego ciasta, zróbmy nadzienie. 

pokrój płuco na kawałki, gotuj w osolonej wodzie do miękkości.

posiekaj i usmaż cebulę w Rast.olej.

ugotowane płuco wraz z cebulą przepuścić 2 razy przez maszynę do mięsa. Możesz posiekać w blenderze. Dodaj sól, pieprz, śmietanę.oleje, przyprawy.


następnie połóż naleśnik na talerzu z opiekaną stroną i połóż na nim nasze oryginalne mięso mielone. Naleśniki zawijamy w kopertę i smażymy na oleju po obu stronach.  

możesz naleśniki i nie smażyć, po prostu włóż nadzienie z lekkiego środka i zawiń.

dobrze byłoby podać nasze pyszne naleśniki z roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92   kcal/100g
  • Trebusza - 120   kcal/100g
  • Kiełbasa mózgowa - 342   kcal/100g
  • Podroby - 170   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy