skład / składniki
gotowanie krok po kroku
mam nadzieję, że już wiesz, jak zrobić ryż sumesi na bułki. W skrajnych przypadkach można go kupić jako półprodukt(jednak nie zawsze jest sprzedawany i nie wszędzie). Jeśli nie, to w skrócie: ryż gotuje się w wodzie z octem, która powinna być tylko o 15 procent większa niż zboża. Teraz kroimy ogórek (powinien być ze skórką, wskazane jest, aby wziąć młody i bardzo świeży ogórek) wzdłuż na cztery części. Usuń wszystkie nasiona. Teraz każda część jest cięta wzdłuż długich słomek. Grubość każdego nie powinna przekraczać jednego centymetra. Rozłóż nori na macie, zwilż ręce roztworem octu i równomiernie rozprowadź ryż na powierzchni, pozostawiając pustą przestrzeń 1,5 cm na krawędzi glonów. Na środku nori kładziemy" kiełbasę " z ryżu i wzdłuż niej, zwilżając palec wasabi, rysujemy cienką linię. Pasek ogórka trafia do wasabi. Delikatnie zwiń rolkę. Przepis jest przeznaczony na 6 rolek po jednym plasterku ogórka w każdym. Wszystko, bułki chude z ogórkiem można podawać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Wasabi - 143 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g