Chude bułki z ryżem i ogórkiem

świetnym pomysłem, aby zadowolić się smakiem , jest zrobienie chudych bułek! Najłatwiejszym do przygotowania posiłkiem kuchni japońskiej są wegetariańskie bułki z ogórkiem, zwane w Japonii "norimaki". Najłatwiejszy przepis na chude bułki ze wszystkich możliwych, a teraz się o tym przekonasz. Wszystko, czego potrzebujesz, to mieć początkowe umiejętności robienia sushi i bułek, mieć specjalną matę do bułek (makisu), a także kupować specjalne produkty wskazane w przepisie.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 38 g
168 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

mam nadzieję, że już wiesz, jak zrobić ryż sumesi na bułki. W skrajnych przypadkach można go kupić jako półprodukt(jednak nie zawsze jest sprzedawany i nie wszędzie). Jeśli nie, to w skrócie: ryż gotuje się w wodzie z octem, która powinna być tylko o 15 procent większa niż zboża. Teraz kroimy ogórek (powinien być ze skórką, wskazane jest, aby wziąć młody i bardzo świeży ogórek) wzdłuż na cztery części. Usuń wszystkie nasiona. Teraz każda część jest cięta wzdłuż długich słomek. Grubość każdego nie powinna przekraczać jednego centymetra. Rozłóż nori na macie, zwilż ręce roztworem octu i równomiernie rozprowadź ryż na powierzchni, pozostawiając pustą przestrzeń 1,5 cm na krawędzi glonów. Na środku nori kładziemy" kiełbasę " z ryżu i wzdłuż niej, zwilżając palec wasabi, rysujemy cienką linię. Pasek ogórka trafia do wasabi. Delikatnie zwiń rolkę. Przepis jest przeznaczony na 6 rolek po jednym plasterku ogórka w każdym. Wszystko, bułki chude z ogórkiem można podawać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Wasabi - 143   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy