japońska zupa z kraba i jajek

pyszne danie dla miłośników kuchni japońskiej!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 8 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 35 % 6 g
85 kcal
IG: 14 / 86 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min
w mojej rodzinie zwyczajowo je się obiad według schematu: pierwszy, drugi, "kompot". Dlatego gotuję nie tylko drugie dania, ale także zupy. Ponieważ codziennie jemy zupy, w związku z tym monotonia się nudzi, dlatego w dziedzinie przygotowywania pierwszych potraw używam różnych przepisów kulinarnych. Nie tak dawno temu gotowałem całkiem dobrą japońską zupę z krabami i jajkami, to jedzenie z kuchni japońskiej. Dzielę się z wami sposobem przygotowania tego dania. Najpierw włóż różowego łososia ze skórą do rondla z zimną wodą i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień, usuń piankę i gotuj przez 10-15 minut. Usuwamy kości i skórę z ryby, rozkładamy na małe kawałki. Bulion jest filtrowany. Następnie dokładnie spłucz ryż. Włóż do rondla, dodaj 2 szklanki wody, soli, oleju i zagotuj. Ryż należy gotować na dużym ogniu, aż woda całkowicie odparuje, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut. Rozbijamy kraby na kawałki, aby zdemontować je na kawałki. Wstępnie odcedzony bulion ponownie doprowadzamy do wrzenia. Dodaj kawałki ryby i kraba i gotuj przez kolejne 4 minuty.
następnie dodaj ryż do zupy i gotuj przez kolejne 4 minuty. Na koniec posyp zupę selerem i zdejmij z ognia. Zupa jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięso kraba - 73   kcal/100g
  • Mięso kraba Miramar - 140   kcal/100g
  • Mięso kraba Santa braemor - 84   kcal/100g
  • Kraby gotowane - 96   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy