gorące wino
skład / składniki
14
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Usuń skórkę
Krok 3:
Zasypiamy cukrem
Krok 4:
Mieszając, karmelizuj cukier
Krok 5:
Wlej ciepły napar
Krok 6:
Włóż skórkę i wszystkie przyprawy do syropu
Krok 7:
Owoce kroimy w dużą kostkę
Krok 8:
Dodaj wino do syropu
Krok 9:
I pokrojone owoce
Krok 10:
Kalcynujemy na patelni jądra migdałów
Krok 11:
Dodaj rodzynki na parze
Krok 12:
...i migdały
Krok 13:
Dodano gałkę muszkatołową
Krok 14:
więc przygotowujemy gorące wino. Aby to zrobić, odetnij cienką skórkę cytrusów. Wlej cukier do rondla z grubym dnem równą warstwą. Włącz ogień i rozpuść cukier w karmelu na małym ogniu. Karmel powinien być płynny bez ciemnienia.
następnie natychmiast zdejmij patelnię z ognia i dodaj mewy, aktywnie mieszając ją z karmelem. Nie dodajemy zbyt gorącej i zimnej cieczy, a mianowicie ciepłej.
dodaj tutaj przyprawy, z wyjątkiem gałki muszkatołowej, ze skórką cytrusową. Przykryjemy to wszystko pokrywką i podpalimy. Po ugotowaniu gotuj przez 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie pokrój owoce na plasterki. Nie płytko.
ale nasz pikantny syrop jest gotowy. Ugotujmy bezpośrednio samo wino. Wlej wino do syropu, włóż tam owoce i cytrynę. I ponownie wysyłamy do małego ognia, zamykając pokrywkę i doprowadzając mieszaninę do około 70 C. Następnie, wyłączając, pozwól jej parzyć-co najmniej pół godziny – godzinę. W międzyczasie kalcynujemy migdały na patelni. To i rodzynki na parze należy włożyć do gorącego wina.
odcedź po zaparzeniu wina. Odłóż owoce osobno. Wlej wino z powrotem do rondla i ponownie podgrzej do 70 C. wyłączając, trzy małe gałki muszkatołowej na samą górę. I ponownie przykryj pokrywką. Po wymieszaniu mieszanki wlej podgrzane wino do rozgrzanej miski. Możesz ozdobić cytryną.
następnie natychmiast zdejmij patelnię z ognia i dodaj mewy, aktywnie mieszając ją z karmelem. Nie dodajemy zbyt gorącej i zimnej cieczy, a mianowicie ciepłej.
dodaj tutaj przyprawy, z wyjątkiem gałki muszkatołowej, ze skórką cytrusową. Przykryjemy to wszystko pokrywką i podpalimy. Po ugotowaniu gotuj przez 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie pokrój owoce na plasterki. Nie płytko.
ale nasz pikantny syrop jest gotowy. Ugotujmy bezpośrednio samo wino. Wlej wino do syropu, włóż tam owoce i cytrynę. I ponownie wysyłamy do małego ognia, zamykając pokrywkę i doprowadzając mieszaninę do około 70 C. Następnie, wyłączając, pozwól jej parzyć-co najmniej pół godziny – godzinę. W międzyczasie kalcynujemy migdały na patelni. To i rodzynki na parze należy włożyć do gorącego wina.
odcedź po zaparzeniu wina. Odłóż owoce osobno. Wlej wino z powrotem do rondla i ponownie podgrzej do 70 C. wyłączając, trzy małe gałki muszkatołowej na samą górę. I ponownie przykryj pokrywką. Po wymieszaniu mieszanki wlej podgrzane wino do rozgrzanej miski. Możesz ozdobić cytryną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Herbata - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g