gorące wino

napój, który rozgrzewa ciało i duszę, przy okazji na zimno! Wkrótce-zimno i jak miło jest pić gorące wino w taką pogodę. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na produkt, którego nie można przypisać kategorii żywności. Powiem ci taki, który zawiera elementy zarówno z niemieckiego, jak i skandynawskiego drinka i coś z grogu.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 89 % 8 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zasypiamy cukrem

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszając, karmelizuj cukier

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciepły napar

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż skórkę i wszystkie przyprawy do syropu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Owoce kroimy w dużą kostkę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj wino do syropu

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I pokrojone owoce

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kalcynujemy na patelni jądra migdałów

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj rodzynki na parze

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    ...i migdały

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodano gałkę muszkatołową

  14. Krok 14:

    Krok 14.
więc przygotowujemy gorące wino. Aby to zrobić, odetnij cienką skórkę cytrusów. Wlej cukier do rondla z grubym dnem równą warstwą. Włącz ogień i rozpuść cukier w karmelu na małym ogniu. Karmel powinien być płynny bez ciemnienia.
następnie natychmiast zdejmij patelnię z ognia i dodaj mewy, aktywnie mieszając ją z karmelem. Nie dodajemy zbyt gorącej i zimnej cieczy, a mianowicie ciepłej.

dodaj tutaj przyprawy, z wyjątkiem gałki muszkatołowej, ze skórką cytrusową. Przykryjemy to wszystko pokrywką i podpalimy. Po ugotowaniu gotuj przez 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie pokrój owoce na plasterki. Nie płytko.

ale nasz pikantny syrop jest gotowy. Ugotujmy bezpośrednio samo wino. Wlej wino do syropu, włóż tam owoce i cytrynę. I ponownie wysyłamy do małego ognia, zamykając pokrywkę i doprowadzając mieszaninę do około 70 C. Następnie, wyłączając, pozwól jej parzyć-co najmniej pół godziny – godzinę. W międzyczasie kalcynujemy migdały na patelni. To i rodzynki na parze należy włożyć do gorącego wina.

odcedź po zaparzeniu wina. Odłóż owoce osobno. Wlej wino z powrotem do rondla i ponownie podgrzej do 70 C. wyłączając, trzy małe gałki muszkatołowej na samą górę. I ponownie przykryj pokrywką. Po wymieszaniu mieszanki wlej podgrzane wino do rozgrzanej miski. Możesz ozdobić cytryną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Herbata - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy