skład / składniki
metoda gotowania
tak wielu miłośników kuchni japońskiej przeszukuje internet w poszukiwaniu dobrego przepisu na gorące bułki. Wyobrażam sobie jedną z najbardziej udanych odmian, moim zdaniem, jest przepis kulinarny, który nazywa się po prostu i bez pomysłu: gorące bułki (po japońsku tempura). Jak sama nazwa wskazuje, takie bułki różnią się od swoich tradycyjnych odpowiedników przede wszystkim temperaturą, to znaczy należy je jeść na ciepło.
ugotuj ryż, jak zwykle w przypadku bułek. Rozłóż arkusz nori błyszczącą stroną do dołu na macie do rolek, zwilżając ręce wodą z octem, rozprowadź ryż tak, aby jego grubość była taka sama. Pozostawiamy niewypełniony pasek o grubości 1-1, 5 cm na samej krawędzi (jest to "klej"). Cofając się 3-4 cm od drugiej krawędzi, wyciśnij Pasek majonezu na ryż, a obok niego ułóż krewetki w dwóch rzędach. Teraz mocno zwiń rolkę, Usuń matę(możesz natychmiast ugotować wszystkie trzy). Ubij jajko, wymieszaj z mąką, wlej łyżkę ciepłej wody. Powinniśmy dostać gęste ciasto. Zanurz każdą bułkę w tym cieście i smaż na patelni na oleju, aż powstanie złoty kolor. Kroimy na kawałki i jemy z apetytem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g