gorące bułki z krewetkami i majonezem

warto spróbować tylko raz, a staną się Twoim ulubionym daniem!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 56 % 22 g
186 kcal
IG: 0 / 95 / 5

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

tak wielu miłośników kuchni japońskiej przeszukuje internet w poszukiwaniu dobrego przepisu na gorące bułki. Wyobrażam sobie jedną z najbardziej udanych odmian, moim zdaniem, jest przepis kulinarny, który nazywa się po prostu i bez pomysłu: gorące bułki (po japońsku tempura). Jak sama nazwa wskazuje, takie bułki różnią się od swoich tradycyjnych odpowiedników przede wszystkim temperaturą, to znaczy należy je jeść na ciepło.

ugotuj ryż, jak zwykle w przypadku bułek. Rozłóż arkusz nori błyszczącą stroną do dołu na macie do rolek, zwilżając ręce wodą z octem, rozprowadź ryż tak, aby jego grubość była taka sama. Pozostawiamy niewypełniony pasek o grubości 1-1, 5 cm na samej krawędzi (jest to "klej"). Cofając się 3-4 cm od drugiej krawędzi, wyciśnij Pasek majonezu na ryż, a obok niego ułóż krewetki w dwóch rzędach. Teraz mocno zwiń rolkę, Usuń matę(możesz natychmiast ugotować wszystkie trzy). Ubij jajko, wymieszaj z mąką, wlej łyżkę ciepłej wody. Powinniśmy dostać gęste ciasto. Zanurz każdą bułkę w tym cieście i smaż na patelni na oleju, aż powstanie złoty kolor. Kroimy na kawałki i jemy z apetytem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy