barszcz ukraiński z wieprzowiną i gałuszkami
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
wlej wodę do rondla, a gdy się nagrzeje, przygotuj składniki. Posiekaj kapustę, pokrój buraki w te same paski, pokrój marchewki na małe kostki i drobno posiekaj cebulę. Musisz także pokroić mięso lub wątrobę na kawałki.
gdy woda zacznie wrzeć, włóż kapustę do garnka, a następnie mięso. Po usunięciu pianki zmniejsz ogień.
na patelni smażyć lekko buraki, następnie dodać marchewki i smażyć do miękkości. Do warzyw kładziemy połowę fasoli, koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze trochę. W gotowym wrzącym bulionie zanurzamy pokrojone ziemniaki, przyprawy, bazylię, liść laurowy, pieprz, sól. Tam wysyłamy pozostałą fasolę, smażenie z patelni i cebulę smażoną osobno na oleju. Barszcz pozostawiamy do gotowania na małym ogniu. Gdy Barszcz będzie gotowy, wyciśnij do niego czosnek, wymieszaj i przykryj pokrywką.
teraz przygotowujemy Galushki: wymieszaj mąkę z wodą, stopionym masłem, jajkami i solą. Robimy niezbyt strome, gładkie ciasto, które następnie zwijamy do grubości 0,5 cm i kroimy na kawałki o różnych kształtach. Gotuj Galushki we wrzącej osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie wyjmij je, pozwól wodzie spłynąć i smaż lekko na oleju.
Barszcz podajemy ze śmietaną i ziołami. Smacznego!
gdy woda zacznie wrzeć, włóż kapustę do garnka, a następnie mięso. Po usunięciu pianki zmniejsz ogień.
na patelni smażyć lekko buraki, następnie dodać marchewki i smażyć do miękkości. Do warzyw kładziemy połowę fasoli, koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze trochę. W gotowym wrzącym bulionie zanurzamy pokrojone ziemniaki, przyprawy, bazylię, liść laurowy, pieprz, sól. Tam wysyłamy pozostałą fasolę, smażenie z patelni i cebulę smażoną osobno na oleju. Barszcz pozostawiamy do gotowania na małym ogniu. Gdy Barszcz będzie gotowy, wyciśnij do niego czosnek, wymieszaj i przykryj pokrywką.
teraz przygotowujemy Galushki: wymieszaj mąkę z wodą, stopionym masłem, jajkami i solą. Robimy niezbyt strome, gładkie ciasto, które następnie zwijamy do grubości 0,5 cm i kroimy na kawałki o różnych kształtach. Gotuj Galushki we wrzącej osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie wyjmij je, pozwól wodzie spłynąć i smaż lekko na oleju.
Barszcz podajemy ze śmietaną i ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g