pyszny barszcz czerwony z kurczakiem i burakami
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
wlej wodę do średniego rondla i ugotuj kurczaka. Po siedmiu minutach posolić wodę do smaku. Podczas gdy nasz kurczak się gotuje, przygotowujemy warzywa: myjemy je, obieramy i kroimy. Ziemniaki i cebula pokrojone w kostkę, buraki i marchewki trzy na grubej tarce, a kapusta jest pięknie posiekana. Najpierw ziemniaki są wysyłane do bulionu z kurczaka, następnie kapusta – po smażeniu buraków, marchwi i cebuli wraz z koncentratem pomidorowym (i najpierw smażymy cebulę na złoty kolor, po dodaniu innych warzyw, smażymy, wkładamy pastę i dusimy). W barszczu ziemniaki powinny być miękkie, a kapusta nie powinna być gotowana (lepiej, aby była lekko chrupiąca). Na koniec dodaj liść laurowy i posiekany czosnek do barszczu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g