pyszny barszcz czerwony z kurczakiem i burakami

Lekki barszcz z kurczaka zachwyci aromatem, smakiem i korzyściami zdrowotnymi! Z pewnością barszcz w naszym kraju jest przygotowywany w każdym domu bez wyjątku. Ale tradycyjny przepis na czerwony barszcz wymaga obecności mięsa wołowego lub kości cukrowej. Tymczasem taki produkt dietetyczny jak kurczak z jakiegoś powodu nie jest brany pod uwagę. Przyznaję szczerze, w moim domu od dłuższego czasu stosuje się przepis na barszcz z kurczakiem. Co więcej, staram się pokroić mięso z kurczaka na małe kawałki, aby, jak mówią, dostać się do każdego talerza. To danie kuchni rosyjskiej, wspaniałe jedzenie dla miłośników diety.
LauraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 55 % 11 g
94 kcal
IG: 91 / 0 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

wlej wodę do średniego rondla i ugotuj kurczaka. Po siedmiu minutach posolić wodę do smaku. Podczas gdy nasz kurczak się gotuje, przygotowujemy warzywa: myjemy je, obieramy i kroimy. Ziemniaki i cebula pokrojone w kostkę, buraki i marchewki trzy na grubej tarce, a kapusta jest pięknie posiekana. Najpierw ziemniaki są wysyłane do bulionu z kurczaka, następnie kapusta – po smażeniu buraków, marchwi i cebuli wraz z koncentratem pomidorowym (i najpierw smażymy cebulę na złoty kolor, po dodaniu innych warzyw, smażymy, wkładamy pastę i dusimy). W barszczu ziemniaki powinny być miękkie, a kapusta nie powinna być gotowana (lepiej, aby była lekko chrupiąca). Na koniec dodaj liść laurowy i posiekany czosnek do barszczu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy