skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Aby przygotować bułki z krewetkami, musisz ugotować ryż w określony sposób. Robię to trochę inaczej niż przepisano w klasycznej wersji. Aby to zrobić, wlej 200 ml wody do rondla i zagotuj. Tam dodaję 1 łyżeczkę oleju i trochę soli, a następnie pół szklanki ryżu. Zawartość garnka gotuję na małym ogniu przez 25 minut przy zamkniętej pokrywie. Gotowy ryż usuwam z ognia i odstawiam na 5 minut.
Krok 3:
Teraz przygotowujemy nadzienie. Pokrój ogórki. Bierzemy patelnię, wlewamy do niej 1 łyżeczkę oleju. I lekko smażyć krewetki lub mięso kraba na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy sosy, przyprawy i kontynuujemy duszenie składników, aż płyn wyparuje.
Krok 4:
Aby uformować bułki, biorę nori (płytkę z alg), rozprowadzam ryż na powierzchni 4/5 płytki.
Krok 5:
Na środku ryżu dodaj przygotowane krewetki
Krok 6:
I awokado z ogórkiem.
Krok 7:
Zwiń i pokrój. Bułki z krewetkami są gotowe! Należy je jeść, maczając wasabi i maczając w sosie, najlepiej sojowym.
Krok 8:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Wasabi - 143 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g