domowe sushi z krewetkami

Elegancka przekąska dla miłośników owoców morza! Pyszne i szybkie! Bardzo smaczna wersja bułek, których połączenie smaków nadzienia od dawna stało się klasykiem! Teraz często gotuję według tego przepisu. W końcu jest to uniwersalna opcja dla wszystkich)))
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 82 % 51 g
246 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować bułki z krewetkami, musisz ugotować ryż w określony sposób. Robię to trochę inaczej niż przepisano w klasycznej wersji. Aby to zrobić, wlej 200 ml wody do rondla i zagotuj. Tam dodaję 1 łyżeczkę oleju i trochę soli, a następnie pół szklanki ryżu. Zawartość garnka gotuję na małym ogniu przez 25 minut przy zamkniętej pokrywie. Gotowy ryż usuwam z ognia i odstawiam na 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotowujemy nadzienie. Pokrój ogórki. Bierzemy patelnię, wlewamy do niej 1 łyżeczkę oleju. I lekko smażyć krewetki lub mięso kraba na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy sosy, przyprawy i kontynuujemy duszenie składników, aż płyn wyparuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby uformować bułki, biorę nori (płytkę z alg), rozprowadzam ryż na powierzchni 4/5 płytki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na środku ryżu dodaj przygotowane krewetki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I awokado z ogórkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń i pokrój. Bułki z krewetkami są gotowe! Należy je jeść, maczając wasabi i maczając w sosie, najlepiej sojowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Wasabi - 143   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g

Podobne przepisy