Sałatka z soczewicy z cebulą
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
czerwona soczewica jest gotowana "na ząbku" (zgodnie z instrukcjami na opakowaniu), bez mieszania i wrzucana do durszlaka, aby cały płyn był szklany. Cebulę siekamy w cienkie pierścienie i parzymy wrzącą wodą, aby usunąć gorycz. Boczek pokrojony w cienkie plasterki doprowadzamy do przezroczystości na rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju roślinnego. Następnie przygotowujemy sos sałatkowy: mieszamy sok z cytryny, 2 łyżki oleju roślinnego, sól morską i granulowany cukier do uzyskania jednorodnej konsystencji. Wymieszaj soczewicę z cebulą w salaterce, dodając sos. Udekoruj sałatkę smażonym boczkiem i pokruszonym miękkim serem. Sałatka z soczewicy z cebulą jest gotowa, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g