Sałatka z soczewicy z cebulą

fantazyjna sałatka, lekka, ale pożywna. Po raz pierwszy spróbowałem soczewicy w sałatce, której przepis kulinarny zaczerpnąłem z książki o pysznym i zdrowym jedzeniu. Dla tych, którzy przestrzegają zdrowego stylu życia, takie jedzenie będzie początkiem nowego dnia. Zróbmy sałatkę z soczewicy z cebulą.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 42 % 16 g
257 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
czerwona soczewica jest gotowana "na ząbku" (zgodnie z instrukcjami na opakowaniu), bez mieszania i wrzucana do durszlaka, aby cały płyn był szklany. Cebulę siekamy w cienkie pierścienie i parzymy wrzącą wodą, aby usunąć gorycz. Boczek pokrojony w cienkie plasterki doprowadzamy do przezroczystości na rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju roślinnego. Następnie przygotowujemy sos sałatkowy: mieszamy sok z cytryny, 2 łyżki oleju roślinnego, sól morską i granulowany cukier do uzyskania jednorodnej konsystencji. Wymieszaj soczewicę z cebulą w salaterce, dodając sos. Udekoruj sałatkę smażonym boczkiem i pokruszonym miękkim serem. Sałatka z soczewicy z cebulą jest gotowa, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy