zupa Pstrągowa
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
marchewki i cebulę kroimy w małe kostki, po około 0,5 cm z każdej strony. Kładziemy masło na patelni i smażymy w nim warzywa na złoty kolor. Radzę najpierw włożyć cebulę, a gdy zacznie się smażyć, dodać marchewki. Kiedy to robimy, na kuchence już gotuje się woda w garnku-około 2,5 litra. Ziemniaki kroimy w kostkę, kilkakrotnie większą niż marchewka.
Wrzuć smażone warzywa, ziemniaki i główki pstrąga do wrzącej wody, zagotuj, zmniejsz ogień, sól, pieprz i gotuj do miękkości.
ucho powinno siedzieć przez około godzinę, lepiej zostawić je na gorącym piecu i zamknąć pokrywką.
podawaj posypane posiekaną zieloną cebulą lub koperkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g