skład / składniki
gotowanie krok po kroku
absolutnie pyszna w smaku sałatka morska bryza, której kulinarny przepis (taki, który całkowicie by mi odpowiadał) szukałem bardzo, bardzo długo. Ale w końcu znalazłem i teraz spieszę się, aby podzielić się z Tobą tym wykwintnym daniem. Dygresja liryczna: nasze jedzenie wymaga gotowanej kałamarnicy. Im cieńszy zostanie pokrojony w sałatkę, tym smaczniejsze będzie danie. Najlepiej pokroić kałamarnicę całkowicie przezroczystymi płytkami za pomocą bardzo ostrego noża.
Zakładamy, że kałamarnica jest już ugotowana i pokrojona w razie potrzeby. Gotujemy krewetki. Następnie pokrój jajka na twardo w kostkę (można je zetrzeć na grubej tarce). Paprykę dzielimy na cztery części i kroimy w cienkie paski. Posiekaj również cebulę (możesz zalać ją wrzącą wodą, aby usunąć nadmiar goryczy). Pokrój każdą oliwkę bez pestek wzdłuż na talerze. Wymieszaj wszystko posiekane i dodaj kawałki parmezanu (bardzo mało, tylko dla smaku). Doprawiamy majonez posiekanym czosnkiem i mieszamy z serem śmietankowym (każdy ser "rozmazany" do kanapek jest odpowiedni). Dobrze wcieramy w jednorodną masę - to jest nasz sos sałatkowy. Połóż gotową sałatkę na talerzu i udekoruj gotowanymi krewetkami na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g