Sałatka morska bryza kalmary, krewetki, papryka, parmezan

niesamowicie pyszna i satysfakcjonująca sałatka dla miłośników owoców morza!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 13 % 4 g
184 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

absolutnie pyszna w smaku sałatka morska bryza, której kulinarny przepis (taki, który całkowicie by mi odpowiadał) szukałem bardzo, bardzo długo. Ale w końcu znalazłem i teraz spieszę się, aby podzielić się z Tobą tym wykwintnym daniem. Dygresja liryczna: nasze jedzenie wymaga gotowanej kałamarnicy. Im cieńszy zostanie pokrojony w sałatkę, tym smaczniejsze będzie danie. Najlepiej pokroić kałamarnicę całkowicie przezroczystymi płytkami za pomocą bardzo ostrego noża.
Zakładamy, że kałamarnica jest już ugotowana i pokrojona w razie potrzeby. Gotujemy krewetki. Następnie pokrój jajka na twardo w kostkę (można je zetrzeć na grubej tarce). Paprykę dzielimy na cztery części i kroimy w cienkie paski. Posiekaj również cebulę (możesz zalać ją wrzącą wodą, aby usunąć nadmiar goryczy). Pokrój każdą oliwkę bez pestek wzdłuż na talerze. Wymieszaj wszystko posiekane i dodaj kawałki parmezanu (bardzo mało, tylko dla smaku). Doprawiamy majonez posiekanym czosnkiem i mieszamy z serem śmietankowym (każdy ser "rozmazany" do kanapek jest odpowiedni). Dobrze wcieramy w jednorodną masę - to jest nasz sos sałatkowy. Połóż gotową sałatkę na talerzu i udekoruj gotowanymi krewetkami na wierzchu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy