Sałatka z ryżem, krewetkami i czosnkiem

niesamowita sałatka szczególnie spodoba się miłośnikom owoców morza! Moja przyjaciółka Marinka poślubiła obcokrajowca, Włocha. Aby poznać rodzinę pana młodego, musiała polecieć do słonecznych Włoch, skąd wraz z masą entuzjastycznych recenzji przywiozła kulinarny przepis na sałatkę z krewetkami, ryżem i czosnkiem. W moim notatniku jest wymieniony jako "Sałatka śródziemnomorska".
RianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 18 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 29 % 11 g
196 kcal
IG: 9 / 91 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

włóż schłodzone krewetki do metalowego sita z uchwytem i zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 sekundy. Teraz krewetki należy obrać i ostudzić. Opłucz ryż kilka razy i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Okrągły będzie to ryż lub wydłużony-to zależy od ciebie. Upewnij się, że ziarna nie gotują się, zachowują piękny kształt. Odcedź, pozwól ryżowi ostygnąć.
następny etap: zmiel umytą zieloną cebulę i wyślij na rozgrzaną patelnię, na której dodaliśmy już oliwę z oliwek i łyżkę masła. Smażyć zieloną cebulę z drobno posiekanym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Trzy minuty powinny wystarczyć. Niesamowity zapach rozprzestrzeni się po twoim domu! Dodaj krewetki na patelnię i smaż całą mieszaninę przez kolejne pięć minut.
a teraz na pięknym talerzu kładziemy najpierw ugotowany ryż, potem krewetki, na wierzch zalewamy wszystko olejem, w którym smażono warzywa.
Udekoruj cienkimi plasterkami cytryny.
pozdrowienia ze słonecznych Włoch!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy