skład / składniki
gotowanie krok po kroku
włóż schłodzone krewetki do metalowego sita z uchwytem i zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 sekundy. Teraz krewetki należy obrać i ostudzić. Opłucz ryż kilka razy i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Okrągły będzie to ryż lub wydłużony-to zależy od ciebie. Upewnij się, że ziarna nie gotują się, zachowują piękny kształt. Odcedź, pozwól ryżowi ostygnąć.
następny etap: zmiel umytą zieloną cebulę i wyślij na rozgrzaną patelnię, na której dodaliśmy już oliwę z oliwek i łyżkę masła. Smażyć zieloną cebulę z drobno posiekanym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Trzy minuty powinny wystarczyć. Niesamowity zapach rozprzestrzeni się po twoim domu! Dodaj krewetki na patelnię i smaż całą mieszaninę przez kolejne pięć minut.
a teraz na pięknym talerzu kładziemy najpierw ugotowany ryż, potem krewetki, na wierzch zalewamy wszystko olejem, w którym smażono warzywa.
Udekoruj cienkimi plasterkami cytryny.
pozdrowienia ze słonecznych Włoch!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g