skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki.
Krok 2:

Pomarańcze są dokładnie myte.
Krok 3:

Gotuj w całości bezpośrednio w skórce przez piętnaście minut
Krok 4:

Następnie napełnij zimną wodą i pozostaw na dwie godziny, aby wypłynęły olejki eteryczne. W przeciwnym razie dżem okaże się gorzki.
Krok 5:

Ugotowane pomarańcze kroimy na kawałki około 15 mm. z jednej strony i usuwamy nasiona.
Krok 6:

Dodaj wanilinę.
Krok 7:

Zasypiamy cukrem, dodajemy jedną szklankę wody.
Krok 8:

Odstawiamy na chwilę, aby cukier nasączył się wodą i sokiem i trochę się rozpuścił. Kiedy cała cukrowa Czapka & quot;zmoknie", zaczynamy gotować dżem.
Krok 9:

Gotuj na małym ogniu przez nieco ponad godzinę. Kiedy pojawi się piana, należy ją usunąć. Zwykle pojawia się bliżej gotowości. Około 15-20 minut przed końcem gotowania.
Krok 10:

Przenieś gotowy dżem do czystych słoików.
Krok 11:

Może być podawany jako samodzielna uczta lub używany do nadzienia do ciast.
Krok 12:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g


