skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Pomarańcze są dokładnie myte.
Krok 3:
Gotuj w całości bezpośrednio w skórce przez piętnaście minut
Krok 4:
Następnie napełnij zimną wodą i pozostaw na dwie godziny, aby wypłynęły olejki eteryczne. W przeciwnym razie dżem okaże się gorzki.
Krok 5:
Ugotowane pomarańcze kroimy na kawałki około 15 mm. z jednej strony i usuwamy nasiona.
Krok 6:
Dodaj wanilinę.
Krok 7:
Zasypiamy cukrem, dodajemy jedną szklankę wody.
Krok 8:
Odstawiamy na chwilę, aby cukier nasączył się wodą i sokiem i trochę się rozpuścił. Kiedy cała cukrowa Czapka & quot;zmoknie", zaczynamy gotować dżem.
Krok 9:
Gotuj na małym ogniu przez nieco ponad godzinę. Kiedy pojawi się piana, należy ją usunąć. Zwykle pojawia się bliżej gotowości. Około 15-20 minut przed końcem gotowania.
Krok 10:
Przenieś gotowy dżem do czystych słoików.
Krok 11:
Może być podawany jako samodzielna uczta lub używany do nadzienia do ciast.
Krok 12:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g