dżem pomarańczowy

Jak ukochana babcia! Apetyczny, prosty i szybki! Dżem z pomarańczy to dla nas niezwykłe jedzenie. Nie zniknęły jeszcze z pamięci te czasy, kiedy pomarańcze & quot;wyciągały & quot; jako bardzo duży deficyt. A niektóre dzieci widziały je tylko raz w roku na prezentach noworocznych. Pomarańczę podzielono na plasterki i zjadano z całą rodziną, a skórkę suszono, a następnie dodawano do herbaty. Teraz takie okropności już dawno minęły, a pomarańcze można kupić kilogramami i wycisnąć sok z Nicka lub ugotować dżem, ile chcesz.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 58 g
234 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomarańcze są dokładnie myte.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj w całości bezpośrednio w skórce przez piętnaście minut

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie napełnij zimną wodą i pozostaw na dwie godziny, aby wypłynęły olejki eteryczne. W przeciwnym razie dżem okaże się gorzki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowane pomarańcze kroimy na kawałki około 15 mm. z jednej strony i usuwamy nasiona.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wanilinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zasypiamy cukrem, dodajemy jedną szklankę wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odstawiamy na chwilę, aby cukier nasączył się wodą i sokiem i trochę się rozpuścił. Kiedy cała cukrowa Czapka & quot;zmoknie", zaczynamy gotować dżem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj na małym ogniu przez nieco ponad godzinę. Kiedy pojawi się piana, należy ją usunąć. Zwykle pojawia się bliżej gotowości. Około 15-20 minut przed końcem gotowania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś gotowy dżem do czystych słoików.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Może być podawany jako samodzielna uczta lub używany do nadzienia do ciast.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy