dżem Pigwowy z orzechami włoskimi

może nie wszyscy docenią piękno tego przepisu. Ale warto spróbować! Szczerze mówiąc, znam tylko jeden przepis na taki owoc jak pigwa - to jedzenie o nazwie dżem z pigwy z orzechami. Nie tak dawno temu babcia mojego męża przekazała nam z wioski dosłownie kilka kilogramów tego owocu i nie znalazłem nic lepszego niż gotowanie tego preparatu według przepisu kulinarnego mojej matki. Jak gotować dżem pigwowy, powiem ci teraz.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 90 % 28 g
133 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 35 min

na początek dokładnie myjemy pigwę, kroimy owoce na cztery równe części, wycinamy nasiona i kroimy pigwę w plasterki.
w rondlu zagotuj wodę z granulowanym cukrem (syrop).
następnie włóż pigwę do gotowanego wrzącego syropu i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw na pół dnia.
następnie zagotuj dżem i gotuj przez około 5 minut.
ponownie ostudzić i pozostawić na pół dnia.
po raz trzeci doprowadzamy nasz dżem do wrzenia, wkładamy wanilinę, pokruszone orzechy włoskie, cytrynę pokrojoną w cienkie plasterki ze skórką. Natychmiast po usunięciu dżemu z ognia układamy go w słoikach i zamykamy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy