dżem Pigwowy z orzechami włoskimi
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
na początek dokładnie myjemy pigwę, kroimy owoce na cztery równe części, wycinamy nasiona i kroimy pigwę w plasterki.
w rondlu zagotuj wodę z granulowanym cukrem (syrop).
następnie włóż pigwę do gotowanego wrzącego syropu i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw na pół dnia.
następnie zagotuj dżem i gotuj przez około 5 minut.
ponownie ostudzić i pozostawić na pół dnia.
po raz trzeci doprowadzamy nasz dżem do wrzenia, wkładamy wanilinę, pokruszone orzechy włoskie, cytrynę pokrojoną w cienkie plasterki ze skórką. Natychmiast po usunięciu dżemu z ognia układamy go w słoikach i zamykamy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g