dżem winogronowy
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
nie tak dawno temu czytałem jeden z moich ulubionych magazynów kulinarnych i natknąłem się na bardzo ciekawy przepis na dżem winogronowy. Zrobiłem to, bardzo mi się podobało i ja i moi bliscy. Mówię ci o sposobie przygotowania tego dania. Zaczynamy więc od tego, że myjemy winogrona, sortujemy je, oddzielamy od gałęzi. Jagody są przygotowane. Teraz przygotowujemy syrop cukrowy. Aby to zrobić, rozpuść kilogram cukru w szklance wody, umieść masę na małym ogniu, podgrzej mieszaninę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gdy syrop jest gotowy, włóż do niego przygotowane jagody, gotuj przez około 30-40 minut, a następnie zdejmij z ognia na 10 minut, więc powtórz jeszcze 2-3 razy. Kiedy gotujemy masę po raz ostatni, dodajemy łyżeczkę kwasu cytrynowego i cukier waniliowy. Gotowy dżem można uznać, jeśli jagody stały się całkowicie przezroczyste. Gdy nasz deser jest gotowy, zdejmij go z ognia, ostudź trochę, ułóż w wysterylizowanych 700-gramowych słoikach i zamknij pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g