dżem winogronowy

to wszechstronny dżem do robienia domowych wypieków i nie tylko.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
210 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
nie tak dawno temu czytałem jeden z moich ulubionych magazynów kulinarnych i natknąłem się na bardzo ciekawy przepis na dżem winogronowy. Zrobiłem to, bardzo mi się podobało i ja i moi bliscy. Mówię ci o sposobie przygotowania tego dania. Zaczynamy więc od tego, że myjemy winogrona, sortujemy je, oddzielamy od gałęzi. Jagody są przygotowane. Teraz przygotowujemy syrop cukrowy. Aby to zrobić, rozpuść kilogram cukru w szklance wody, umieść masę na małym ogniu, podgrzej mieszaninę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gdy syrop jest gotowy, włóż do niego przygotowane jagody, gotuj przez około 30-40 minut, a następnie zdejmij z ognia na 10 minut, więc powtórz jeszcze 2-3 razy. Kiedy gotujemy masę po raz ostatni, dodajemy łyżeczkę kwasu cytrynowego i cukier waniliowy. Gotowy dżem można uznać, jeśli jagody stały się całkowicie przezroczyste. Gdy nasz deser jest gotowy, zdejmij go z ognia, ostudź trochę, ułóż w wysterylizowanych 700-gramowych słoikach i zamknij pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy