dżem głogowy z pestkami

najprostszy i bardzo smaczny dżem. Gotowanie jest bardzo łatwe!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 49 g
195 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h
dżem głogowy to najprostszy przepis na dżem, jaki pamiętam z dzieciństwa. Dżem głogowy-niezbyt słodki, ale niesamowicie smaczny. Trochę kwaskowatości i po prostu niepowtarzalny aromat nie pozwalają dżemowi pozostać w słoikach – sam zjadam kilka dżemów w ciągu zaledwie kilku dni. Nie możesz wymyślić lepszego jedzenia na deser i przyjemnie jest podawać taki dżem do herbaty.
głóg należy umyć, oczyścić z nóg i zepsutych owoców i wysuszyć. W międzyczasie jagody wysychają-zaczynamy gotować syrop. Wlej cukier wodą i gotuj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. To prawda, że syrop spali się, jeśli nie będzie ciągle mieszany, więc nie radzę oddalać się od pieca.
jeśli syrop jest gotowy, wlej głóg do emaliowanej miski i napełnij syropem. Dżem nie może przeszkadzać przez następne 10 godzin. A potem wystarczy dodać szczyptę kwasu cytrynowego i waniliny i gotować do miękkości. Gdy tylko aromat dżemu unosi się po domu i nabiera oleistego odcienia, dżem jest gotowy. Musisz tylko pozwolić mu ostygnąć.
W rzeczywistości głóg jest rośliną leczniczą. Tak więc dżem z głogu jest strasznie zdrowym przysmakiem, nawet jeśli jest dżem z tostami i słodką herbatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Głogów - 52   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy