dżem głogowy z pestkami
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
dżem głogowy to najprostszy przepis na dżem, jaki pamiętam z dzieciństwa. Dżem głogowy-niezbyt słodki, ale niesamowicie smaczny. Trochę kwaskowatości i po prostu niepowtarzalny aromat nie pozwalają dżemowi pozostać w słoikach – sam zjadam kilka dżemów w ciągu zaledwie kilku dni. Nie możesz wymyślić lepszego jedzenia na deser i przyjemnie jest podawać taki dżem do herbaty.
głóg należy umyć, oczyścić z nóg i zepsutych owoców i wysuszyć. W międzyczasie jagody wysychają-zaczynamy gotować syrop. Wlej cukier wodą i gotuj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. To prawda, że syrop spali się, jeśli nie będzie ciągle mieszany, więc nie radzę oddalać się od pieca.
jeśli syrop jest gotowy, wlej głóg do emaliowanej miski i napełnij syropem. Dżem nie może przeszkadzać przez następne 10 godzin. A potem wystarczy dodać szczyptę kwasu cytrynowego i waniliny i gotować do miękkości. Gdy tylko aromat dżemu unosi się po domu i nabiera oleistego odcienia, dżem jest gotowy. Musisz tylko pozwolić mu ostygnąć.
W rzeczywistości głóg jest rośliną leczniczą. Tak więc dżem z głogu jest strasznie zdrowym przysmakiem, nawet jeśli jest dżem z tostami i słodką herbatą.
głóg należy umyć, oczyścić z nóg i zepsutych owoców i wysuszyć. W międzyczasie jagody wysychają-zaczynamy gotować syrop. Wlej cukier wodą i gotuj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. To prawda, że syrop spali się, jeśli nie będzie ciągle mieszany, więc nie radzę oddalać się od pieca.
jeśli syrop jest gotowy, wlej głóg do emaliowanej miski i napełnij syropem. Dżem nie może przeszkadzać przez następne 10 godzin. A potem wystarczy dodać szczyptę kwasu cytrynowego i waniliny i gotować do miękkości. Gdy tylko aromat dżemu unosi się po domu i nabiera oleistego odcienia, dżem jest gotowy. Musisz tylko pozwolić mu ostygnąć.
W rzeczywistości głóg jest rośliną leczniczą. Tak więc dżem z głogu jest strasznie zdrowym przysmakiem, nawet jeśli jest dżem z tostami i słodką herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Głogów - 52 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g