dżem bananowy z gotowaniem
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dżem bananowy będzie wymagał bananów i cukru.
Krok 2:
Na początek myjemy banany, obieramy je ze skórki i ciemnych końcówek. Następnie pokrój w cienkie koła.
Krok 3:
Posyp pokrojone banany cukrem, wymieszaj i pozostaw na półtorej godziny.
Krok 4:
Po tym czasie umieść mieszaninę bananów na średnim ogniu i gotuj, mieszając.
Krok 5:
Doprowadź masę do wrzenia i zmniejsz ogień, kontynuuj gotowanie, aż banany będą przezroczyste przez około 40-60 minut, ciągle mieszając.
Krok 6:
Gdy dżem jest całkowicie gotowy (banany staną się przezroczyste), zdejmij go z ognia, pozwól mu trochę ostygnąć. Następnie szczelnie układamy dżem bananowy na wstępnie wysterylizowanych słoikach i zamykamy pokrywkami lub zwijamy. Za kilka tygodni możesz wypróbować dżem bananowy! Miłego, słodkiego apetytu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g