dżem bananowy z gotowaniem

smakosze docenią! Oryginalny, prosty i bardzo szybki! Niedawno wędrowałem po Internecie, czytałem różne przepisy kulinarne i przypadkowo natknąłem się na bardzo interesujący nagłówek - "dżem bananowy". Pilnie chciałem spróbować tego jedzenia, dlatego wieczorem tego samego dnia kupiłem kilka kilogramów tych owoców i zacząłem je gotować. Mówię ci o sposobie przygotowania tego przysmaku.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 48 g
192 kcal
IG: 0 / 31 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dżem bananowy będzie wymagał bananów i cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek myjemy banany, obieramy je ze skórki i ciemnych końcówek. Następnie pokrój w cienkie koła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp pokrojone banany cukrem, wymieszaj i pozostaw na półtorej godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po tym czasie umieść mieszaninę bananów na średnim ogniu i gotuj, mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Doprowadź masę do wrzenia i zmniejsz ogień, kontynuuj gotowanie, aż banany będą przezroczyste przez około 40-60 minut, ciągle mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy dżem jest całkowicie gotowy (banany staną się przezroczyste), zdejmij go z ognia, pozwól mu trochę ostygnąć. Następnie szczelnie układamy dżem bananowy na wstępnie wysterylizowanych słoikach i zamykamy pokrywkami lub zwijamy. Za kilka tygodni możesz wypróbować dżem bananowy! Miłego, słodkiego apetytu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy