skład / składniki
metoda gotowania
kulinarny przepis na doskonały dżem z cytrusów włoskiej kuchni znalazłem, gdy surfowałem po Internecie w poszukiwaniu czegoś smacznego i interesującego. Znalazłem, teraz dzielę się z Tobą. Jest to dżem z pomarańczy i cytryn, który we Włoszech jest zwykle spożywany z serem – podkreśla jego smak. Jedzenie jest oszałamiające. Zwłaszcza jeśli jest uzupełniony kieliszkiem czerwonego (lub białego) wytrawnego wina.
pomarańcze i cytryny są dokładnie myte, a następnie obrane, ale nie spieszymy się, aby je wyrzucić. Bierzemy skórkę z jednej cytryny i jednej pomarańczy i kroimy je bardzo, bardzo drobno. Usuwamy wszystkie nasiona z owoców cytrusowych i kroimy w małe piękne plasterki. Zasypiamy wszystko w wygodnym rondlu (wraz z wydzielonym sokiem) i zasypiamy cukrem. Dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia na bardzo małym ogniu, nie przestając mieszać. Gdy tylko nasz dżem się zagotuje, jeszcze bardziej zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie przez około godzinę lub półtorej godziny. Ani na minutę nie odchodzimy od pieca, stale monitorujemy dżem i nie męczymy się mieszaniem go drewnianą szpatułką. Kiedy czas się skończy, a dżem zgęstnieje, wyłącz ogień i pozwól pachnącej masie ostygnąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g