dżem z pomarańczy i cytryny z cynamonem

słodycze zostaną podbite! Prosty przepis na specjalną ucztę!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 46 g
185 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

kulinarny przepis na doskonały dżem z cytrusów włoskiej kuchni znalazłem, gdy surfowałem po Internecie w poszukiwaniu czegoś smacznego i interesującego. Znalazłem, teraz dzielę się z Tobą. Jest to dżem z pomarańczy i cytryn, który we Włoszech jest zwykle spożywany z serem – podkreśla jego smak. Jedzenie jest oszałamiające. Zwłaszcza jeśli jest uzupełniony kieliszkiem czerwonego (lub białego) wytrawnego wina.
pomarańcze i cytryny są dokładnie myte, a następnie obrane, ale nie spieszymy się, aby je wyrzucić. Bierzemy skórkę z jednej cytryny i jednej pomarańczy i kroimy je bardzo, bardzo drobno. Usuwamy wszystkie nasiona z owoców cytrusowych i kroimy w małe piękne plasterki. Zasypiamy wszystko w wygodnym rondlu (wraz z wydzielonym sokiem) i zasypiamy cukrem. Dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia na bardzo małym ogniu, nie przestając mieszać. Gdy tylko nasz dżem się zagotuje, jeszcze bardziej zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie przez około godzinę lub półtorej godziny. Ani na minutę nie odchodzimy od pieca, stale monitorujemy dżem i nie męczymy się mieszaniem go drewnianą szpatułką. Kiedy czas się skończy, a dżem zgęstnieje, wyłącz ogień i pozwól pachnącej masie ostygnąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy