skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Nie lubię wiśni w jej czystej postaci. Wydaje mi się, że smakuje zbyt Wiślana. Ale z przyjemnością używam każdego jedzenia przygotowanego z jego użyciem. Na przykład uwielbiam dżem wiśniowy z kością. Teraz opowiem Ci więcej o tym wspaniałym przepisie kulinarnym. Zaczynamy więc od tego, że bierzemy kilogram całych wybranych owoców, wkładamy je do dużego rondla lub miski, napełniamy gorącym syropem cukrowym (mieszamy 2 szklanki wody z 800 gramami cukru i podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści) i odstawiamy na około 4 godziny. Po tym czasie stawiamy naszą patelnię (miskę) na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5-7 minut. Teraz oddziel owoce wiśni od syropu i gotuj w syropie cukrowym, dodaj pozostały cukier i gotuj dżem na małym ogniu, aż będzie całkowicie ugotowany. Zajmie to około pół godziny. Po tym czasie wlej gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywki i pozwól mu ostygnąć. Schłodzony dżem można spożywać następnego dnia po ugotowaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g