pyszny dżem z cukinii z pomarańczą

zarówno słodkie, jak i pożywne w jednym! Nie da się oderwać!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 44 g
176 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h
5 lat temu wierzyłem, że takie jedzenie jak dżem można przygotować wyłącznie z owoców lub jagód. Ale my wiemy, że tak nie jest. Dżem jest również przygotowywany z warzyw i melonów, ale znamy niestety znacznie mniej takich przepisów kulinarnych. A teraz chciałbym podzielić się z wami sztuczkami robienia dżemu z cukinii z pomarańczami, abyście wiedzieli, jak zamienić warzywa w słodycz. Na początek myjemy cukinię i obieramy, usuwamy nasiona, ponownie dobrze myjemy. Teraz kroimy warzywo w małe kostki i przechodzimy przez maszynę do mięsa lub siekamy w robocie kuchennym. Teraz dobrze umyj pomarańcze, których liczbę sam określasz, ale nie przesadzaj. Teraz przepuszczamy owoce cytrusowe przez maszynę do mięsa. Następnie dodaj pomarańcze i cukier granulowany do przewijanej cukinii. Następnie zostawiamy masę, aby cukier się rozpuścił. Wkładamy patelnię z zawartością do ognia i doprowadzamy nasz dżem do wrzenia, gotujemy przez półtorej godziny. Gdy dżem się ugotuje i ostygnie, wlej go do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy