pyszny dżem z cukinii z pomarańczą
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
5 lat temu wierzyłem, że takie jedzenie jak dżem można przygotować wyłącznie z owoców lub jagód. Ale my wiemy, że tak nie jest. Dżem jest również przygotowywany z warzyw i melonów, ale znamy niestety znacznie mniej takich przepisów kulinarnych. A teraz chciałbym podzielić się z wami sztuczkami robienia dżemu z cukinii z pomarańczami, abyście wiedzieli, jak zamienić warzywa w słodycz. Na początek myjemy cukinię i obieramy, usuwamy nasiona, ponownie dobrze myjemy. Teraz kroimy warzywo w małe kostki i przechodzimy przez maszynę do mięsa lub siekamy w robocie kuchennym. Teraz dobrze umyj pomarańcze, których liczbę sam określasz, ale nie przesadzaj. Teraz przepuszczamy owoce cytrusowe przez maszynę do mięsa. Następnie dodaj pomarańcze i cukier granulowany do przewijanej cukinii. Następnie zostawiamy masę, aby cukier się rozpuścił. Wkładamy patelnię z zawartością do ognia i doprowadzamy nasz dżem do wrzenia, gotujemy przez półtorej godziny. Gdy dżem się ugotuje i ostygnie, wlej go do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g