dżem Kalinowy z jabłkami na zimę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
umyj i obierz jabłka. Nie potrzebujemy Skórki, dlatego pozbywamy się jej i nasion. Obrane jabłka kroimy bardzo drobno.
a teraz do kaliny. Musisz wycisnąć z niego sok. Robimy to tak, jak każdy z nas jest wygodny – lub za pomocą blendera, a następnie przez gazę. I możesz wycisnąć sok za pomocą sokowirówki lub sokowirówki.
posyp kawałki jabłek cukrem. Gotujemy. Następnie wlej sok z kaliny do półgotowanego dżemu. Gotuj przez kolejne 10 minut i wlej masę do słoików. Zwiń gorące sterylne pokrywki.
ale ten dżem można przechowywać na półce w kuchni i spiżarni. Nie potrzebuje zimna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kalina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g