dżem z rokitnika z jabłkami
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
jagody rokitnika są bardzo popularne wśród ogrodników, ponieważ zawierają ogromną ilość substancji biologicznie czynnych. Rokitnik jest szeroko stosowany w medycynie ludowej. Ale w postaci dżemu rokitnik jest niezwykle smaczny. Niedawno odwiedziła swojego byłego wychowawcę klasy i podczas nostalgicznych wspomnień na stole pojawił się dżem z rokitnika z jabłkami. Spróbowałem i poprosiłem o przepis. Nie żałuję. I o tym, że poszedłem odwiedzić, i o tym, że dodałem nowy wpis do skarbonki przepisów na jedzenie.
owoce rokitnika są sortowane, łodygi są cięte, myte zimną wodą i suszone na tkaninie.
przetrzyj jagody przez drobne sito i przykryj cukrem. Osobno zajmij się jabłkami. Umyj, pozbądź się rdzenia i na patelni dusić szklanką wody przez 15 minut. Jabłka zmiękną i można je również przetrzeć przez sito lub zmielić w blenderze. Wymieszaj oba puree i doprowadź na kuchence do temperatury 70 stopni.
puszki opłucz i poddaj obróbce cieplnej. Włóż dżem do suchych, gorących słoików, przykryj pokrywkami do konserw i sterylizuj przez 20 minut 0,5 litrowe słoiki i pół godziny litrowe.
wyjmij i zwiń.
dzięki tej metodzie gotowania składniki odżywcze i witaminy w rokitniku nie zostaną zniszczone. Otrzymasz pyszny i zdrowy dżem.
owoce rokitnika są sortowane, łodygi są cięte, myte zimną wodą i suszone na tkaninie.
przetrzyj jagody przez drobne sito i przykryj cukrem. Osobno zajmij się jabłkami. Umyj, pozbądź się rdzenia i na patelni dusić szklanką wody przez 15 minut. Jabłka zmiękną i można je również przetrzeć przez sito lub zmielić w blenderze. Wymieszaj oba puree i doprowadź na kuchence do temperatury 70 stopni.
puszki opłucz i poddaj obróbce cieplnej. Włóż dżem do suchych, gorących słoików, przykryj pokrywkami do konserw i sterylizuj przez 20 minut 0,5 litrowe słoiki i pół godziny litrowe.
wyjmij i zwiń.
dzięki tej metodzie gotowania składniki odżywcze i witaminy w rokitniku nie zostaną zniszczone. Otrzymasz pyszny i zdrowy dżem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g