dżem z rokitnika z jabłkami

lubisz kwaśne rzeczy? W takim razie warto spróbować! Za uszy nie wyciągniesz!
snejokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 94 % 31 g
130 kcal
IG: 26 / 0 / 74

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 h
jagody rokitnika są bardzo popularne wśród ogrodników, ponieważ zawierają ogromną ilość substancji biologicznie czynnych. Rokitnik jest szeroko stosowany w medycynie ludowej. Ale w postaci dżemu rokitnik jest niezwykle smaczny. Niedawno odwiedziła swojego byłego wychowawcę klasy i podczas nostalgicznych wspomnień na stole pojawił się dżem z rokitnika z jabłkami. Spróbowałem i poprosiłem o przepis. Nie żałuję. I o tym, że poszedłem odwiedzić, i o tym, że dodałem nowy wpis do skarbonki przepisów na jedzenie.
owoce rokitnika są sortowane, łodygi są cięte, myte zimną wodą i suszone na tkaninie.
przetrzyj jagody przez drobne sito i przykryj cukrem. Osobno zajmij się jabłkami. Umyj, pozbądź się rdzenia i na patelni dusić szklanką wody przez 15 minut. Jabłka zmiękną i można je również przetrzeć przez sito lub zmielić w blenderze. Wymieszaj oba puree i doprowadź na kuchence do temperatury 70 stopni.
puszki opłucz i poddaj obróbce cieplnej. Włóż dżem do suchych, gorących słoików, przykryj pokrywkami do konserw i sterylizuj przez 20 minut 0,5 litrowe słoiki i pół godziny litrowe.
wyjmij i zwiń.
dzięki tej metodzie gotowania składniki odżywcze i witaminy w rokitniku nie zostaną zniszczone. Otrzymasz pyszny i zdrowy dżem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g

Podobne przepisy