dżem Róża w cukrze
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
oderwij płatki do dużej miski. Po uzyskaniu odpowiedniej ilości myjemy je pod bieżącą wodą. Odcinamy białą część nożyczkami, wkładamy do czystego naczynia i zasypiamy niewielką ilością cukru. W cukrze płatki powinny stać przez dwa dni. W tym czasie cukier trochę zmoknie, a płatki są nasycone słodyczą.
wlej kandyzowane płatki do miski, dodaj pozostały cukier i wodę i gotuj na małym ogniu, usuwając pianę, jeśli jest. Gotuj do pożądanej konsystencji. W tym czasie kolor syropu zmieni się na żółtawy. Aby przywrócić kolor róży w cukrze, wlej sok z cytryny do dżemu. Schładzamy i układamy w bankach.
wlej kandyzowane płatki do miski, dodaj pozostały cukier i wodę i gotuj na małym ogniu, usuwając pianę, jeśli jest. Gotuj do pożądanej konsystencji. W tym czasie kolor syropu zmieni się na żółtawy. Aby przywrócić kolor róży w cukrze, wlej sok z cytryny do dżemu. Schładzamy i układamy w bankach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Płatki róż - 0 kcal/100g