dżem Róża w cukrze

niezwykły dżem dla szczególnie wymagających gospodyń domowych! Jeśli przeczytałeś historię Reshada Nuri Guntekina "Chalykushu", to oczywiście pamiętaj, że jednym z pseudonimów bohaterki jest Gulbesheker. W tłumaczeniu oznacza "dżem z płatków róży". Nie unoszę ręki, aby nazwać ten przysmak aniołów niegrzecznym słowem & quot; jedzenie & quot;. Możesz podziwiać różowy dżem, możesz pisać o nim wiersze lub możesz jeść. Przepis kulinarny jest również poetycki. Dżem wymaga róż zebranych wcześnie rano, kiedy ich płatki są nadal pokryte rosą. Wiemy, że rano otwierają się nowe pąki, co oznacza, że zbierzemy tylko najświeższe róże. Potrzebujemy kwiatów czerwonych lub różowych. Albo jedno i drugie.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 67 g
266 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
oderwij płatki do dużej miski. Po uzyskaniu odpowiedniej ilości myjemy je pod bieżącą wodą. Odcinamy białą część nożyczkami, wkładamy do czystego naczynia i zasypiamy niewielką ilością cukru. W cukrze płatki powinny stać przez dwa dni. W tym czasie cukier trochę zmoknie, a płatki są nasycone słodyczą.
 wlej kandyzowane płatki do miski, dodaj pozostały cukier i wodę i gotuj na małym ogniu, usuwając pianę, jeśli jest. Gotuj do pożądanej konsystencji. W tym czasie kolor syropu zmieni się na żółtawy. Aby przywrócić kolor róży w cukrze, wlej sok z cytryny do dżemu. Schładzamy i układamy w bankach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Płatki róż - 0   kcal/100g

Podobne przepisy