dżem porzeczkowy z czarnej porzeczki na zimę

niesamowicie pyszny dżem z jagód witaminowych!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 54 g
211 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
kto nie gotował dżemu z czarnej porzeczki? Każda gospodyni domowa i nikt nie będzie kwestionował tego faktu, próbowała to zrobić na swoim wieku. Jak, ponieważ czarna porzeczka jest bardzo przydatna. Pomaga to w zimie, kiedy odporność jest zmniejszona lub przeziębienie jest przezwyciężone, że wszystkie hostessy uważają za regułę, aby zamknąć co sezon nie jeden, ale 5-10 słoików tego zdrowego i smacznego jedzenia.

moja babcia gotowała również ten przepis kulinarny. My, dzieci, zawsze czekaliśmy na piankę - na zmianę zbliżając się do chochli, którą babcia nakręciła ten pachnący pyszny. Zapach dżemu porzeczkowego to zapach dzieciństwa wielu dzieci. Dziś wielu woli wziąć słoik tego dżemu na super rynku. Ale osobiście wolę domowe konserwy, w których wiemy-co, ile i kiedy.

więc ugotuj syrop. A do tego potrzebujemy 6 szklanek cukru i 2 szklanek wody. Po tym, jak wszystko się zagotuje, a cukier całkowicie się rozpuści, włóż tutaj czarną porzeczkę. Gotuj przez 5-7 minut, po prostu nie gotuj! Wyłącz gaz i dodaj kolejne 2 szklanki cukru. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. A następnie ułóż je w słoikach, obracając je pokrywkami.

okazuje się elegancki dżem-smaczny i pachnący.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy