dżem z aronii z cytryną i wanilią

unikalne połączenie jagód i owoców dodaje smaku temu daniu! Cytryna w tym przepisie niejako rozjaśnia cierpki smak aronii. W rezultacie dżem z aronii jest delikatniejszy.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 56 g
221 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

posortuj, umyj aronię, umyj cytrynę skórką i przewiń wszystko przez maszynkę do mięsa (nie obieraj cytryny, tylko pokrój i usuń z niej nasiona).
Przenieś powstałą masę na patelnię (gdzie zwykle gotujesz dżem, miskę lub coś innego)). Wymieszaj z cukrem, gotuj przez pół godziny. Dodaj cukier waniliowy, gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie natychmiast rozłóż w przygotowanych słoikach, zwiń na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy