dżem z aronii z cytryną i wanilią
skład / składniki
50
porcje:
metoda gotowania
posortuj, umyj aronię, umyj cytrynę skórką i przewiń wszystko przez maszynkę do mięsa (nie obieraj cytryny, tylko pokrój i usuń z niej nasiona).
Przenieś powstałą masę na patelnię (gdzie zwykle gotujesz dżem, miskę lub coś innego)). Wymieszaj z cukrem, gotuj przez pół godziny. Dodaj cukier waniliowy, gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie natychmiast rozłóż w przygotowanych słoikach, zwiń na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g