skład / składniki
metoda gotowania
kiedy traktuję moich przyjaciół dżemem z cukinii z pomarańczami, nikt nawet nie wyobraża sobie, że składa się z tych składników. Większość uważa, że to dżem ananasowy z pomarańczami. A kiedy dowiadują się, z czego jest ugotowany, koniecznie weź przepis. Rzeczywiście, w dżemie w ogóle nie ma smaku cukinii, ale jest tylko aromat i smak pomarańczy. Aby zrobić dżem, obierz cukinię, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Przykryj przygotowaną cukinię piaskiem cukrowym i pozostaw na 4 godziny. Następnie doprowadzić mieszaninę do wrzenia i pozostawić na kolejne 4 godziny. Pomarańcze myjemy i skręcamy w maszynce do mięsa wraz ze skórką. Dodaj przewijane pomarańcze do dżemu, który ponownie doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na 4 godziny. Ostatnią rzeczą, którą robimy, jest dodanie kwasu cytrynowego i ponowne zagotowanie dżemu. Wlać dżem do wysterylizowanych słoików, a następnie zamknąć pokrywkami nylonowymi lub zwinąć. Okazuje się bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g