dżem cukiniowy pomarańczowy

dzieci nie chcą jeść? Ugotuj im to! Apetyt zawsze będzie!
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 48 g
194 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

Czas gotowania: 14 h

kiedy traktuję moich przyjaciół dżemem z cukinii z pomarańczami, nikt nawet nie wyobraża sobie, że składa się z tych składników. Większość uważa, że to dżem ananasowy z pomarańczami. A kiedy dowiadują się, z czego jest ugotowany, koniecznie weź przepis. Rzeczywiście, w dżemie w ogóle nie ma smaku cukinii, ale jest tylko aromat i smak pomarańczy. Aby zrobić dżem, obierz cukinię, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Przykryj przygotowaną cukinię piaskiem cukrowym i pozostaw na 4 godziny. Następnie doprowadzić mieszaninę do wrzenia i pozostawić na kolejne 4 godziny. Pomarańcze myjemy i skręcamy w maszynce do mięsa wraz ze skórką. Dodaj przewijane pomarańcze do dżemu, który ponownie doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na 4 godziny. Ostatnią rzeczą, którą robimy, jest dodanie kwasu cytrynowego i ponowne zagotowanie dżemu. Wlać dżem do wysterylizowanych słoików, a następnie zamknąć pokrywkami nylonowymi lub zwinąć. Okazuje się bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy