dżem z cukinii z cytryną, cynamonem i imbirem

bardzo oryginalny dżem zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę! Pyszne! Jeśli jesienią odkryłeś, że w ogrodzie jest nadmiar cukinii lub lubisz eksperymentować w kuchni, ten przepis kulinarny jest dla ciebie. Kiedy goście przyjdą zimą, z tajemniczym wyglądem zaproponuj odgadnięcie, z czego gotowany jest dżem na herbatę, a następnie podziel się przepisem na dżem z cukinii i cytryn.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 41 g
164 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

aby zrobić dżem, przygotuj cukinię: odetnij z nich skórę, pokrój w małe kostki i gotuj na wolnym ogniu. Obierz imbir ze skórki i pokrój tak drobno, jak to możliwe.
następnym etapem jest przygotowanie cytryn. W gotowaniu, aby cytryna była bardziej aromatyczna, musisz zalać ją wrzącą wodą. Umyte cytryny kroi się razem ze skórką na kawałki i miesza z cukinią. Przykryj wszystko granulowanym cukrem, dodaj zmielony cynamon i delikatnie wymieszaj. Gotuj przez 30-40 minut. Podczas gotowania wymieszaj dżem drewnianą szpatułką, aby się nie przypalił.
kluczem do bezpieczeństwa zbiorów jest prawidłowe przechowywanie. Dlatego konserwujemy nasz dżem w słoikach.
pamiętaj, aby wysterylizować szklane słoiki. Nie czekaj, aż ostygną, napełnij dżemem i zwiń metalowymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, aż całkowicie ostygną.
teraz po prostu ciesz się, że znasz nowy przepis i że na półkach w piwnicy zrobiło się ciaśniej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy