skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby zrobić dżem, przygotuj cukinię: odetnij z nich skórę, pokrój w małe kostki i gotuj na wolnym ogniu. Obierz imbir ze skórki i pokrój tak drobno, jak to możliwe.
następnym etapem jest przygotowanie cytryn. W gotowaniu, aby cytryna była bardziej aromatyczna, musisz zalać ją wrzącą wodą. Umyte cytryny kroi się razem ze skórką na kawałki i miesza z cukinią. Przykryj wszystko granulowanym cukrem, dodaj zmielony cynamon i delikatnie wymieszaj. Gotuj przez 30-40 minut. Podczas gotowania wymieszaj dżem drewnianą szpatułką, aby się nie przypalił.
kluczem do bezpieczeństwa zbiorów jest prawidłowe przechowywanie. Dlatego konserwujemy nasz dżem w słoikach.
pamiętaj, aby wysterylizować szklane słoiki. Nie czekaj, aż ostygną, napełnij dżemem i zwiń metalowymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, aż całkowicie ostygną.
teraz po prostu ciesz się, że znasz nowy przepis i że na półkach w piwnicy zrobiło się ciaśniej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g