dżem kaktusowy

Zaskocz zwierzęta! Prosty przepis na specjalną ucztę dla wybrednych!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 81 % 22 g
84 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

wyobraź sobie: nowy rok, Goście przy stole, podajesz deser i tak niedbale mówisz:"ale spróbuj dżemu kaktusowego, w tym roku nie było źle, nie tak jak w przeszłości". Goście w out, cześć i chwała, i wieczna zazdrość przyjaciół. Tak, oczywiście możesz kupić wszystko w sklepie, ale wszystko, co chcesz, jest również konieczne. Możesz kupić dżem kaktusowy, ale sam go ugotuj, nadal musisz być w stanie. W tym kulinarnym przepisie, nawet przepisie, ale rozkoszy, najważniejsze jest znalezienie odpowiednich kaktusów. W końcu nie możesz ugotować tego dżemu ze zwykłych kaktusów z parapetu.
owoce opuncji pospolitej dobrze nadają się do tego celu, smakują jak truskawki, gotują z nich dżem, pieczą i jedzą świeżo. Ale jest jeszcze jeden bardzo interesujący kaktus, nie ma nawet dwóch-melocactus, nadal nazywa się go kaktusem cukierkowym i Echinocactus. Tutaj na pewno robią dżem, nie z owoców, ale z nich samych. Tak więc łodygi są bardzo ostrożnie, za pomocą noża i widelca są obrane z kolców i skóry, pokryte cukrem i gotowane na małym ogniu, aż się zagotują. Zdejmij z ognia, poczekaj, aż całkowicie ostygnie i wróć do ognia. Ponownie ostudzić, dodać sok z cytryny i ponownie zagotować, przefiltrować do słoików.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kaktus meksykański - 16   kcal/100g

Podobne przepisy