dżem truskawkowy

niezwykle smaczny dżem jest idealny z filiżanką herbaty!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
214 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
dżem truskawkowy moje domowe są kochane bardziej niż jakikolwiek inny. Zbieram go każdej jesieni bez wyjątków. Dzielę się z wami kulinarnym przepisem na to jedzenie. Na początek dokładnie umyj truskawki, oddziel zielone łodygi od samych jagód, możesz przeciąć jagody na pół. Bierzemy duży rondel i wlewamy część cukru. Następnie rozłóż truskawki i za każdym razem posyp je cukrem. W ten sposób całkowicie napełniamy Pojemnik. Następnie przykryj patelnię pokrywką i pozwól jej parzyć przez 8 godzin. Po tym czasie przenosimy całą masę do pojemnika, w którym zostanie przygotowany dżem, i kładziemy go na małym ogniu. Pozwól masie trochę się zagotować, aby cukier się nie przypalił. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 25-30 minut. W tym czasie przygotowujemy słoiki i pokrywki. Umyj słoiki i pokrywki, zalej wrzącą wodą, wysusz. Po ugotowaniu i ostygnięciu dżemu układamy go w słoikach i zamykamy pokrywkami. Niech dżem całkowicie ostygnie i włóż do lodówki lub piwnicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy