dżem truskawkowy
skład / składniki
30
porcje:
gotowanie krok po kroku
dżem truskawkowy moje domowe są kochane bardziej niż jakikolwiek inny. Zbieram go każdej jesieni bez wyjątków. Dzielę się z wami kulinarnym przepisem na to jedzenie. Na początek dokładnie umyj truskawki, oddziel zielone łodygi od samych jagód, możesz przeciąć jagody na pół. Bierzemy duży rondel i wlewamy część cukru. Następnie rozłóż truskawki i za każdym razem posyp je cukrem. W ten sposób całkowicie napełniamy Pojemnik. Następnie przykryj patelnię pokrywką i pozwól jej parzyć przez 8 godzin. Po tym czasie przenosimy całą masę do pojemnika, w którym zostanie przygotowany dżem, i kładziemy go na małym ogniu. Pozwól masie trochę się zagotować, aby cukier się nie przypalił. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 25-30 minut. W tym czasie przygotowujemy słoiki i pokrywki. Umyj słoiki i pokrywki, zalej wrzącą wodą, wysusz. Po ugotowaniu i ostygnięciu dżemu układamy go w słoikach i zamykamy pokrywkami. Niech dżem całkowicie ostygnie i włóż do lodówki lub piwnicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g