dżem malinowy na zimę

dżem Przeciwprostokątny musi być zawsze pod ręką! Dżem malinowy to jeden z tych półfabrykatów, który powinien znajdować się w szafce kuchennej każdej osoby, każdej rodziny. To nie tylko pyszne jedzenie, ale także wybawca w leczeniu przeziębień. Zimą być może przynajmniej raz parzymy mocną herbatę z dżemem malinowym. A teraz podzielę się z Wami tym, jak zdobyć dżem malinowy, nawiasem mówiąc, jego przepis jest prosty, ale wymaga cierpliwości.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 57 g
220 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
aby to zrobić, bierzemy jagody dojrzałych malin, delikatnie myjemy je w dużym pojemniku z wodą, usuwamy nadmiar, sortujemy jagody.
teraz przykryj jagody granulowanym cukrem i pozostaw na około 8-9 godzin. Po tym czasie trochę spuszczamy uwolniony sok i stawiamy pojemnik na bardzo małym ogniu. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru granulowanego dodaj ciepło do maksimum i gotuj przez 7-10 minut. Następnie pozostaw masę jagodowo-cukrową do ostygnięcia. Kiedy tak się stanie, ułóż dżem w małych wysterylizowanych słoikach z wirującymi kółkami lub zwiń te słoiki. Po dwóch tygodniach dżem można spożywać. Miłego, słodkiego apetytu! Nie choruj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy