dżem malinowy na zimę
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
aby to zrobić, bierzemy jagody dojrzałych malin, delikatnie myjemy je w dużym pojemniku z wodą, usuwamy nadmiar, sortujemy jagody.
teraz przykryj jagody granulowanym cukrem i pozostaw na około 8-9 godzin. Po tym czasie trochę spuszczamy uwolniony sok i stawiamy pojemnik na bardzo małym ogniu. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru granulowanego dodaj ciepło do maksimum i gotuj przez 7-10 minut. Następnie pozostaw masę jagodowo-cukrową do ostygnięcia. Kiedy tak się stanie, ułóż dżem w małych wysterylizowanych słoikach z wirującymi kółkami lub zwiń te słoiki. Po dwóch tygodniach dżem można spożywać. Miłego, słodkiego apetytu! Nie choruj!
teraz przykryj jagody granulowanym cukrem i pozostaw na około 8-9 godzin. Po tym czasie trochę spuszczamy uwolniony sok i stawiamy pojemnik na bardzo małym ogniu. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru granulowanego dodaj ciepło do maksimum i gotuj przez 7-10 minut. Następnie pozostaw masę jagodowo-cukrową do ostygnięcia. Kiedy tak się stanie, ułóż dżem w małych wysterylizowanych słoikach z wirującymi kółkami lub zwiń te słoiki. Po dwóch tygodniach dżem można spożywać. Miłego, słodkiego apetytu! Nie choruj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g