dżem cytrynowy

pyszny dżem jest idealny zarówno z herbatą, jak i jako nadzienie do ciast!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 67 g
271 kcal
IG: 1 / 0 / 99

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
wkrótce zbliża się zima, bogata w zimno, a wraz z nimi wszelkiego rodzaju choroby układu oddechowego. Z tej okazji chcę podzielić się z wami najbogatszym witaminowym przepisem na dżem cytrynowy. Ponadto ta uczta jest prosta i szybka w przygotowaniu. A jakie to jedzenie ma piękny bursztynowy kolor, niesamowity smak i boski aromat. Spróbuj, a od razu podbije Twoje serca!
najpierw musisz umyć cytryny i przepuścić je przez maszynkę do mięsa wraz ze skórką, po prostu nie zapomnij wyciągnąć kości.
dodaj cukier i mieszaj przez cały następny dzień, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie kładziemy na wolnym ogniu i lekko podgrzewamy tę mieszaninę, ale po prostu nie gotujemy, aby cukier w końcu się stopił. Następnie, gdy dżem się zawiesi, wlej go do słoików i umieść w zimnym miejscu, na przykład, takim jak lodówka. Tam można go przechowywać przez całą zimę i zawsze będziesz ze świeżą cytryną!
chciałbym zauważyć, że ten dżem zachowuje wszystkie przydatne substancje znajdujące się w cytrynie, w czasach niedoboru Lat 70.
dżem cytrynowy można dodawać zarówno do wypieków, jak i bezpośrednio do herbaty.
jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy