dżem orzechowy po ormiańsku

niezwykły i bardzo aromatyczny dżem! I przyjemny w smaku! Chcę podzielić się z wami bardzo ciekawym przepisem kulinarnym na dżem orzechowy. Poradziła mi to moja przyjaciółka i od tego czasu moja rodzina tak bardzo ją lubiła, że co roku muszę ją gotować. Dżem ma piękny kolor, niezrównany aromat i niezrównany smak. Jedyną rzeczą, która zawsze jest myląca, jest czas przygotowania orzechów przed przygotowaniem samego posiłku. Będziesz także potrzebować: wapno-200 g ( kupowane w sklepie z narzędziami) i kwastsa - 1,5 łyżki.l. (kupowane w aptece).
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 83 % 45 g
249 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D 6 h

1. Jak gotować dżem orzechowy po ormiańsku? Przygotuj nie tylko niezbędne składniki, ale także 200 g wapna gaszonego do przygotowania wody wapiennej, a także 1,5 łyżki ałunu, które można kupić w aptece.

2. Młode niedojrzałe orzechy włoskie obrać z zielonej skórki i namoczyć w zimnej wodzie przez dwa dni, a wodę należy wymieniać około 3-4 razy dziennie, woda powinna całkowicie pokryć orzechy.

3. Po tym czasie odcedź i namocz orzechy już w wodzie wapiennej. Konieczne jest, aby całkowicie przykryła orzechy. Moczyć orzechy w wodzie wapiennej przez jeden dzień, próbować je często mieszać. (Woda wapienna jest przygotowywana w następujący sposób. Napełnij 200 g wapna gaszonego 2 litrami zimnej wody. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 3-4 godziny. Następnie ostrożnie wlej wodę wapienną (bez osadu) do innego naczynia przez gazę. Woda wapienna jest gotowa do użycia).

4. Następnie usuń orzechy z wody wapiennej i spłucz je bieżącą zimną wodą, a następnie przebij szydłem w kilku miejscach (należy to zrobić dopiero po namoczeniu w wapnie, Nie przed!).

5. Teraz włóż orzechy do wody z ałunem (1,5 łyżki ałunu na 5 litrów wody) i gotuj przez 10-15 minut od wrzenia. Jest to konieczne, aby zneutralizować wapno pozostałe w orzechach. Następnie spuść wodę, przenieś orzechy do czystej zimnej wody, aby ostygły. Jeśli nie chcesz używać ałunu, zamiast tego kroku ponownie namocz orzechy w zimnej wodzie na dwa dni.

6. Następnie gotuj orzechy w czystej wrzącej wodzie przez około 10 minut, a następnie wrzuć je do durszlaka i natychmiast zanurz w zimnej wodzie, aby ostygły.

7. Zagotuj syrop. Aby to zrobić, wymieszaj 2 kg cukru i wody. Aby określić, ile wody jest potrzebne, przenieś orzechy do słoika. Jeśli wszystkie pasują do 2-litrowego słoika, weź 5 litrów wody.

8. Umieść orzechy w gorącym syropie cukrowym, dodaj tam wszystkie przyprawy zapakowane w gazę. Zagotuj dżem, a następnie zdejmij go z ognia i wyjmij pikantną torebkę. Gdy dżem ostygnie, zagotuj go ponownie. Więc powtórz trzy razy.

9. Następnie gotuj do miękkości. Na samym końcu gotowania dodaj kwas cytrynowy.

10. Wlej gotowy dżem orzechowy do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy