dżem brzoskwiniowy na zimę

niesamowicie smaczne i delikatne! Prosty przepis dla miłośników słodyczy! Teraz ceny importowanych zagranicznych owoców i jagód są niższe niż to, co rośnie w naszym regionie. Dlatego zimowe jedzenie-dżem brzoskwiniowy jest kilkakrotnie tańszy niż lokalne porzeczki lub maliny. A co, dżem jest bardzo aromatyczny. Tak, a syrop okazuje się przezroczysty i apetyczny złoty brązowawy kolor. Same plasterki owoców są miękkie, ale nie gotowały się w puree. Nawiasem mówiąc, prawdopodobnie jest tyle samo przepisów kulinarnych na jego przygotowanie, co inne jagody. Ale dzisiaj powiem Ci, jak gotować dżem brzoskwiniowy według tego przepisu.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 42 g
168 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

bierzemy brzoskwinie dojrzałe i pachnące, ale nie Dojrzałe, to znaczy nie miękkie. Kiedy brzoskwinie są nektarynami, można je konserwować bez usuwania skóry.
a jeśli owoce mają mocno puszystą skórkę, usuń ją, zanurzając brzoskwinie na pół minuty we wrzącej wodzie, a następnie przenosząc je do zimnej wody. Usuń skórkę, jeśli brzoskwinie są dojrzałe,a jeśli są niedojrzałe, pokrój nożem.

przecinamy każdy z owoców na obwodzie wzdłuż rowka aż do kości. Przekręć połówki owoców w różnych kierunkach, a kość pozostanie w drugiej połowie brzoskwini. I gotuj owoce przez 15 minut z lekkim gotowaniem w syropie.
Wrzuć brzoskwinie do durszlaka. Przełóż syrop na patelnię. Zauważamy jego poziom i dwukrotnie gotujemy syrop. Następnie przenosimy do niego brzoskwinie. Po zagotowaniu gotuj je przez 1-2 minuty.
jeśli dżem brzoskwiniowy jest bardzo słodki, możesz dodać do niego sok z ćwiartki cytryny. Jeśli robisz puste miejsce na zimę, rozłóż dżem w przygotowanych słoikach i po zwinięciu włóż do ciepła, aż ostygnie. Nawiasem mówiąc, z tych brzoskwiń otrzymasz 1 litr dżemu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy