skład / składniki
metoda gotowania
bierzemy brzoskwinie dojrzałe i pachnące, ale nie Dojrzałe, to znaczy nie miękkie. Kiedy brzoskwinie są nektarynami, można je konserwować bez usuwania skóry.
a jeśli owoce mają mocno puszystą skórkę, usuń ją, zanurzając brzoskwinie na pół minuty we wrzącej wodzie, a następnie przenosząc je do zimnej wody. Usuń skórkę, jeśli brzoskwinie są dojrzałe,a jeśli są niedojrzałe, pokrój nożem.
przecinamy każdy z owoców na obwodzie wzdłuż rowka aż do kości. Przekręć połówki owoców w różnych kierunkach, a kość pozostanie w drugiej połowie brzoskwini. I gotuj owoce przez 15 minut z lekkim gotowaniem w syropie.
Wrzuć brzoskwinie do durszlaka. Przełóż syrop na patelnię. Zauważamy jego poziom i dwukrotnie gotujemy syrop. Następnie przenosimy do niego brzoskwinie. Po zagotowaniu gotuj je przez 1-2 minuty.
jeśli dżem brzoskwiniowy jest bardzo słodki, możesz dodać do niego sok z ćwiartki cytryny. Jeśli robisz puste miejsce na zimę, rozłóż dżem w przygotowanych słoikach i po zwinięciu włóż do ciepła, aż ostygnie. Nawiasem mówiąc, z tych brzoskwiń otrzymasz 1 litr dżemu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

