skład / składniki
metoda gotowania
moim ulubionym dżemem jest dżem śliwkowy bez pestek. Od dzieciństwa bardzo go kochałem i denerwowałem się, gdy nie było go w domu. Zjadłem to jedzenie zarówno w czystej postaci, jak iw różnych jego odmianach. A teraz chciałbym podzielić się z wami przepisem kulinarnym z mojego dzieciństwa. Na początek wybieramy śliwki na przyszły przysmak. Powinna to być odmiana śliwki z kością dobrze oddzielającą się od miazgi. Po wybraniu niezbędnych śliwek dokładnie je myjemy i suszymy. Następnie usuwamy łodygi, przecinamy śliwki na pół i usuwamy nasiona. Gdy wszystkie śliwki są przygotowane do dalszego przetwarzania, wlej połówki owoców gorącym syropem cukrowym. Jak przygotować syrop? Bardzo proste! Wymieszaj wodę i cukier w rondlu, umieść na średnim ogniu i podgrzewaj, aż cały cukier się rozpuści. Gotuj dżem śliwkowy w trzech lub czterech krokach, naprzemiennie gotując go przez 10 minut z 8 godzinami.
kiedy ostatni raz ugotowaliśmy śliwki, pozwól dżemowi trochę ostygnąć, a następnie włóż je do wysterylizowanych słoików i przykryj pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g