dżem śliwkowy bez pestek

Prawdziwa błogość w ustach! To samo się topi! I chcę więcej!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 52 g
207 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 D

moim ulubionym dżemem jest dżem śliwkowy bez pestek. Od dzieciństwa bardzo go kochałem i denerwowałem się, gdy nie było go w domu. Zjadłem to jedzenie zarówno w czystej postaci, jak iw różnych jego odmianach. A teraz chciałbym podzielić się z wami przepisem kulinarnym z mojego dzieciństwa. Na początek wybieramy śliwki na przyszły przysmak. Powinna to być odmiana śliwki z kością dobrze oddzielającą się od miazgi. Po wybraniu niezbędnych śliwek dokładnie je myjemy i suszymy. Następnie usuwamy łodygi, przecinamy śliwki na pół i usuwamy nasiona. Gdy wszystkie śliwki są przygotowane do dalszego przetwarzania, wlej połówki owoców gorącym syropem cukrowym. Jak przygotować syrop? Bardzo proste! Wymieszaj wodę i cukier w rondlu, umieść na średnim ogniu i podgrzewaj, aż cały cukier się rozpuści. Gotuj dżem śliwkowy w trzech lub czterech krokach, naprzemiennie gotując go przez 10 minut z 8 godzinami.
kiedy ostatni raz ugotowaliśmy śliwki, pozwól dżemowi trochę ostygnąć, a następnie włóż je do wysterylizowanych słoików i przykryj pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy