dżem jabłkowy na zimę
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dżem wymaga cukru i jabłek.
Krok 2:
Dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry, usuń nasiona. Przygotowane owoce kroimy w plasterki o grubości około 2 cm
Krok 3:
Teraz zaczynamy robić syrop. Aby to zrobić, rozpuszczamy cukier granulowany w wodzie, dla której cała masa jest podgrzewana na małym ogniu.
Krok 4:
Następnie napełnij jabłka gorącym syropem i pozostaw na 4 godziny.
Krok 5:
Po tym czasie kładziemy masę na wolnym ogniu i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotuj przez około 7 minut, a następnie odstaw na około 8 godzin.
Krok 6:
Następnie ponownie zagotuj mieszaninę i ponownie schłodź. Powtarzamy to gotowanie jeszcze kilka razy.
Krok 7:
Następnie przenieś dżem do wysterylizowanych słoików i zamknij hermetycznie pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g