dżem jabłkowy na zimę

jeden z wielu sposobów na zrobienie dżemu jabłkowego! Dżem jabłkowy jest jednym z najpopularniejszych preparatów. Nie jestem też wyjątkiem i zbieram to jedzenie co roku, bez wyjątku. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na ten deser,ale opowiem ci o moim.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 65 g
261 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 17 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dżem wymaga cukru i jabłek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry, usuń nasiona. Przygotowane owoce kroimy w plasterki o grubości około 2 cm

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zaczynamy robić syrop. Aby to zrobić, rozpuszczamy cukier granulowany w wodzie, dla której cała masa jest podgrzewana na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie napełnij jabłka gorącym syropem i pozostaw na 4 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po tym czasie kładziemy masę na wolnym ogniu i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotuj przez około 7 minut, a następnie odstaw na około 8 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ponownie zagotuj mieszaninę i ponownie schłodź. Powtarzamy to gotowanie jeszcze kilka razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie przenieś dżem do wysterylizowanych słoików i zamknij hermetycznie pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy