Dżem porzeczkowy z jabłkami

nie można przecenić przydatności tego dania!
natali-♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 56 g
224 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h
jesień to czas choroby i przeziębienia. Wielu biegnie do apteki, zbiera mnóstwo leków, jednocześnie trawiąc swoje już osłabione ciało. Jestem przyzwyczajony do leczenia metodami w staromodny sposób. Miód, mleko i oczywiście dżem. A takie leczenie jest o wiele smaczniejsze, ponieważ jest to jedzenie, a nie tabletki, i szybciej wracasz do zdrowia. Dlatego staram się przygotować jak najwięcej dżemu leczniczego na zimę, używając absolutnie różnych przepisów kulinarnych. I znowu nadszedł czas, kiedy muszę pomyśleć o tym, jak w tym roku moja rodzina wyrzuci przeziębienie za drzwi. I oczywiście pobiegłem po radę do mojej mamy, która po prostu, jak boli, wie wszystko. A teraz mój Zbawiciel powiedział mi ciekawy przepis, który teraz chcę wam opowiedzieć. Ten dżem porzeczkowy z jabłkami.
najpierw przejdę przez porzeczki, usunę łodygi i dokładnie wysuszę. Teraz biorę jabłka, obieram je, wycinam rdzeń i kroję w kostkę. Włóż je do zimnej wody i dodaj kwas cytrynowy. Aby przygotować syrop, wezmę 500 ml wody, doprowadzę do wrzenia, po czym wleję cukier i gotuję przez dwie minuty. Pozbywam się jabłek z wody za pomocą durszlaka. Teraz wysuszę je, zalej syropem i gotuj przez 10 minut na małym ogniu powstałą mieszaninę. Teraz nadszedł czas, aby dodać najważniejszą rzecz, porzeczkę. Dodaję go do tego, co mam i doprowadzam do wrzenia. Teraz zostawię to wszystko na 4 godziny. Stawiam dżem na słabym świetle, aż będzie całkowicie ugotowany. Rozłożę dżem do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknę. Teraz mam niesamowicie smaczny i co najważniejsze zdrowy dżem, który nie tylko zachwyci moją rodzinę, ale także będzie prawdziwym lekarzem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy