Dżem porzeczkowy z jabłkami
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
jesień to czas choroby i przeziębienia. Wielu biegnie do apteki, zbiera mnóstwo leków, jednocześnie trawiąc swoje już osłabione ciało. Jestem przyzwyczajony do leczenia metodami w staromodny sposób. Miód, mleko i oczywiście dżem. A takie leczenie jest o wiele smaczniejsze, ponieważ jest to jedzenie, a nie tabletki, i szybciej wracasz do zdrowia. Dlatego staram się przygotować jak najwięcej dżemu leczniczego na zimę, używając absolutnie różnych przepisów kulinarnych. I znowu nadszedł czas, kiedy muszę pomyśleć o tym, jak w tym roku moja rodzina wyrzuci przeziębienie za drzwi. I oczywiście pobiegłem po radę do mojej mamy, która po prostu, jak boli, wie wszystko. A teraz mój Zbawiciel powiedział mi ciekawy przepis, który teraz chcę wam opowiedzieć. Ten dżem porzeczkowy z jabłkami.
najpierw przejdę przez porzeczki, usunę łodygi i dokładnie wysuszę. Teraz biorę jabłka, obieram je, wycinam rdzeń i kroję w kostkę. Włóż je do zimnej wody i dodaj kwas cytrynowy. Aby przygotować syrop, wezmę 500 ml wody, doprowadzę do wrzenia, po czym wleję cukier i gotuję przez dwie minuty. Pozbywam się jabłek z wody za pomocą durszlaka. Teraz wysuszę je, zalej syropem i gotuj przez 10 minut na małym ogniu powstałą mieszaninę. Teraz nadszedł czas, aby dodać najważniejszą rzecz, porzeczkę. Dodaję go do tego, co mam i doprowadzam do wrzenia. Teraz zostawię to wszystko na 4 godziny. Stawiam dżem na słabym świetle, aż będzie całkowicie ugotowany. Rozłożę dżem do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknę. Teraz mam niesamowicie smaczny i co najważniejsze zdrowy dżem, który nie tylko zachwyci moją rodzinę, ale także będzie prawdziwym lekarzem.
najpierw przejdę przez porzeczki, usunę łodygi i dokładnie wysuszę. Teraz biorę jabłka, obieram je, wycinam rdzeń i kroję w kostkę. Włóż je do zimnej wody i dodaj kwas cytrynowy. Aby przygotować syrop, wezmę 500 ml wody, doprowadzę do wrzenia, po czym wleję cukier i gotuję przez dwie minuty. Pozbywam się jabłek z wody za pomocą durszlaka. Teraz wysuszę je, zalej syropem i gotuj przez 10 minut na małym ogniu powstałą mieszaninę. Teraz nadszedł czas, aby dodać najważniejszą rzecz, porzeczkę. Dodaję go do tego, co mam i doprowadzam do wrzenia. Teraz zostawię to wszystko na 4 godziny. Stawiam dżem na słabym świetle, aż będzie całkowicie ugotowany. Rozłożę dżem do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknę. Teraz mam niesamowicie smaczny i co najważniejsze zdrowy dżem, który nie tylko zachwyci moją rodzinę, ale także będzie prawdziwym lekarzem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g