skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Adjika to rodzaj pikantnej przyprawy. Na zimę zawsze zbieram nie klasyczną adżikę, ale adżikę ze śliwek. Służy jako doskonały dodatek do prawie każdego dania. Ponadto jedzenie z dodatkiem adżiki poprawia metabolizm organizmu i stymuluje procesy trawienne. Ponadto ma działanie przeciwwirusowe. Istnieją różne przepisy kulinarne na przygotowanie adżiki. Każda z tych przypraw ma swój własny smak i jest bardzo oryginalna. I sugerujemy wypróbowanie jednej z egzotycznych kombinacji-adjika ze śliwek.
do tej przyprawy lepiej jest wziąć kwaśne śliwki, takie jak śliwka wiśniowa, aby adjika nie okazała się zbyt słodka. Zmiel śliwki, czosnek i pieprz. Następnie dodaj cukier, koncentrat pomidorowy i sól. Gotuj mieszaninę przez 20 minut, ciągle mieszając. Następnie włóż masę do wcześniej przygotowanych sterylizowanych słoików i zwiń. Adjika ze śliwek okazuje się słodko-kwaśna.
Adjika jako idealna przystawka do dań mięsnych. Zimą ta przekąska zawsze się przyda.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g