Adjika ze śliwek z czosnkiem i koncentratem pomidorowym

idealny dodatek do każdego dania-umiarkowanie pikantny i bardzo smaczny!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 18 g
76 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śliwki,czosnek,pieprz...

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grind

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przytrzymaj sito H / Z i zagotuj

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pomidor, sól, cukier

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej puszki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać i zamknąć adjika

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć

  9. Krok 9:

    Krok 9.

Adjika to rodzaj pikantnej przyprawy. Na zimę zawsze zbieram nie klasyczną adżikę, ale adżikę ze śliwek. Służy jako doskonały dodatek do prawie każdego dania. Ponadto jedzenie z dodatkiem adżiki poprawia metabolizm organizmu i stymuluje procesy trawienne. Ponadto ma działanie przeciwwirusowe. Istnieją różne przepisy kulinarne na przygotowanie adżiki. Każda z tych przypraw ma swój własny smak i jest bardzo oryginalna. I sugerujemy wypróbowanie jednej z egzotycznych kombinacji-adjika ze śliwek.

do tej przyprawy lepiej jest wziąć kwaśne śliwki, takie jak śliwka wiśniowa, aby adjika nie okazała się zbyt słodka. Zmiel śliwki, czosnek i pieprz. Następnie dodaj cukier, koncentrat pomidorowy i sól. Gotuj mieszaninę przez 20 minut, ciągle mieszając. Następnie włóż masę do wcześniej przygotowanych sterylizowanych słoików i zwiń. Adjika ze śliwek okazuje się słodko-kwaśna.
Adjika jako idealna przystawka do dań mięsnych. Zimą ta przekąska zawsze się przyda.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy