puste miejsce na faszerowaną paprykę na zimę

ten szew ma wyraźny zwrot akcji. Jaką? Sprawdź sam!
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 78 % 7 g
27 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

jedna z moich ulubionych potraw domowych jest nadziewana papryka. Latem gotuję go ze świeżej papryki w dużych kotłach i bardzo często. Wszyscy to lubią. A co z zimą. W naszym regionie wszystkie gospodynie domowe przygotowują całą słodką paprykę na zimę właśnie do nadziewania. Istnieje wiele przepisów na ten preparat z octem i aspiryną, ale używam przepisu na paprykę w paście pomidorowej. Gotowana faszerowana papryka nie ma smaku octu, poza tym paprykę w paście pomidorowej można dodawać do zupy, barszczu i innych potraw, używać pomidora i pieprzu. Będą smakować jak lato.

Oto mój przepis: biorę mięsistą świeżą paprykę bez uszkodzeń. Z umytej, czystej papryki należy usunąć ogon i środek z nasionami. Zanurz paprykę we wrzącej wodzie i gotuj przez 3-4 minuty, aż zaczną mięknąć. Powiedziałbym nawet, żeby nie gotować, ale parzyć i trzymać we wrzącej wodzie. Najważniejsze, aby nie strawić, w przeciwnym razie pieprz straci swój kształt.

gotowaną paprykę wkładam do słoików. Zwykle używam litrowych słoików – w tym około 10 papryki-wystarczy, aby nakarmić trzyosobową rodzinę. Zwijam i trzy litry-używam ich na święta, kiedy ludzie muszą być bardziej nakarmieni.

napełniam słoiki z pieprzem rozcieńczoną wodą domową pastą pomidorową bez konserwantów. Chociaż jest to możliwe do produkcji przemysłowej. Najważniejsze, aby zobaczyć skład. Stosunek wody do makaronu to twój gust. Wkładam 3-4 łyżki na litr wody. łyżki pasty. Nadzienie pomidorowe należy posolić i ponownie dodać cukier do smaku. Doprowadzam koncentrat pomidorowy wcześniej rozcieńczony w wodzie do wrzenia i wlewam go do słoików na gorąco. Stawiam słoiki na sterylizację na 20 minut, a następnie zwijam i owijam. Gdy słoiki ostygną, opuszczam je do piwnicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy