skład / składniki
metoda gotowania
jedna z moich ulubionych potraw domowych jest nadziewana papryka. Latem gotuję go ze świeżej papryki w dużych kotłach i bardzo często. Wszyscy to lubią. A co z zimą. W naszym regionie wszystkie gospodynie domowe przygotowują całą słodką paprykę na zimę właśnie do nadziewania. Istnieje wiele przepisów na ten preparat z octem i aspiryną, ale używam przepisu na paprykę w paście pomidorowej. Gotowana faszerowana papryka nie ma smaku octu, poza tym paprykę w paście pomidorowej można dodawać do zupy, barszczu i innych potraw, używać pomidora i pieprzu. Będą smakować jak lato.
Oto mój przepis: biorę mięsistą świeżą paprykę bez uszkodzeń. Z umytej, czystej papryki należy usunąć ogon i środek z nasionami. Zanurz paprykę we wrzącej wodzie i gotuj przez 3-4 minuty, aż zaczną mięknąć. Powiedziałbym nawet, żeby nie gotować, ale parzyć i trzymać we wrzącej wodzie. Najważniejsze, aby nie strawić, w przeciwnym razie pieprz straci swój kształt.
gotowaną paprykę wkładam do słoików. Zwykle używam litrowych słoików – w tym około 10 papryki-wystarczy, aby nakarmić trzyosobową rodzinę. Zwijam i trzy litry-używam ich na święta, kiedy ludzie muszą być bardziej nakarmieni.
napełniam słoiki z pieprzem rozcieńczoną wodą domową pastą pomidorową bez konserwantów. Chociaż jest to możliwe do produkcji przemysłowej. Najważniejsze, aby zobaczyć skład. Stosunek wody do makaronu to twój gust. Wkładam 3-4 łyżki na litr wody. łyżki pasty. Nadzienie pomidorowe należy posolić i ponownie dodać cukier do smaku. Doprowadzam koncentrat pomidorowy wcześniej rozcieńczony w wodzie do wrzenia i wlewam go do słoików na gorąco. Stawiam słoiki na sterylizację na 20 minut, a następnie zwijam i owijam. Gdy słoiki ostygną, opuszczam je do piwnicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g