dżem cynamonowo-pomarańczowo-cytrynowy

Jasny, lepki, aromatyczny dżem o bogatym smaku. Mój mąż uwielbia pomarańcze i wszystko, co z nimi związane. Nie tak dawno kupiliśmy w sklepie dżem pomarańczowy. Zjadł go oczywiście w mgnieniu oka. Pomyślałam trochę i postanowiłam spróbować zrobić to samemu w domu. Myślę, że nie powinieneś mówić, że mój mąż był zachwycony! Jeśli chcesz również zaskoczyć swoich mężów i dzieci, postępuj zgodnie z instrukcjami mojego przepisu kulinarnego.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 34 g
135 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj pomarańcze

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj skórkę z cytryny do miękkości

  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mieszankę cytryny do pomarańczy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

na początek usuń pomarańcze cienkim nożem, a następnie pokrój owoce na 8 części, posyp cukrem granulowanym, trzymaj w tej formie, aż sok zostanie wyodrębniony z pomarańczy. Następnie dodaj sok z cytryny. Teraz zagotuj wodę ze skórką cytryny, aż stanie się miękka. Następnie umieść tę masę w pomarańczach. Teraz pokrój skórkę w cienkie paski. Gotuj pomarańcze w powstałym syropie przez kilka godzin (nie zapomnij umieścić tam cynamonu), aż dżem zmniejszy się około 2 razy. Gdy nasze owoce są już prawie gotowe, rozdrabniamy je w blenderze, dodając wstępnie pokrojoną skórkę. Zostawiamy dżem z pomarańczy, aby ugotować trochę więcej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy