makaron z sosem bolońskim
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu i zmniejsz ogień do średniego.
Krok 3:
Rozłóż posiekaną cebulę, seler i marchewkę, dokładnie wymieszaj i smaż przez 10 minut do miękkości, nie zapomnij wymieszać.
Krok 4:
Dodaj gotowe mięso mielone do warzyw i smaż,
Krok 5:
Aż mięso się ugotuje, często mieszając.
Krok 6:
Nie przestając mieszać, wlej czerwone Wino i zagotuj na dużym ogniu.
Krok 7:
Dodaj posiekane pomidory wraz z sokiem, solą, pieprzem i wlej gałkę muszkatołową.
Krok 8:
Ponownie doprowadź mieszaninę do wrzenia; zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę. Następnie dodaj śmietanę i mieszając podgrzej. Makaron doprawiamy połową sosu przed podaniem. Smacznego!
gotowy Bolognese na talerzu posyp startym parmezanem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g