makaron z sosem bolońskim

klasyka włoskiej kuchni w Twoim domu-satysfakcjonująca, smaczna i bardzo prosta! Gotowanie Bolognese nie jest trudne dla osoby, która przynajmniej rozumie piekarnik i kuchenkę gazową. Teraz chcę krok po kroku wyjaśnić przygotowanie tego przepisu kulinarnego, a nawet ci, którzy po raz pierwszy próbują się w kuchni, mogą przygotować wspaniały posiłek na obiad.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 35 % 14 g
węglowodany 35 % 14 g
211 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu i zmniejsz ogień do średniego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż posiekaną cebulę, seler i marchewkę, dokładnie wymieszaj i smaż przez 10 minut do miękkości, nie zapomnij wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj gotowe mięso mielone do warzyw i smaż,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aż mięso się ugotuje, często mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie przestając mieszać, wlej czerwone Wino i zagotuj na dużym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekane pomidory wraz z sokiem, solą, pieprzem i wlej gałkę muszkatołową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie doprowadź mieszaninę do wrzenia; zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę. Następnie dodaj śmietanę i mieszając podgrzej. Makaron doprawiamy połową sosu przed podaniem. Smacznego!

gotowy Bolognese na talerzu posyp startym parmezanem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy