budyń na mleku żelatynie i skrobi z owocami i jagodami

budyń słoneczny przypomni lato o każdej porze roku!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 59 % 16 g
146 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

kto nie lubi budyniu? Wspaniałe jedzenie, o którym smak często mówi już skład składników. To danie, oprócz niesamowitego zapachu i delikatnego smaku, jest również piękne, zdrowe i nigdy nie znudzone. Istnieje przepis kulinarny, który spodoba się każdemu, zmuszając go do zrobienia budyniu waniliowego.
pokrój truskawki na budyń na pół. Usuń skórkę i nasiona z moreli, krojąc miąższ na plasterki. Wlej owoce 80 ml soku z czerwonej porzeczki, dodaj skórkę z cukrem i zagotuj wszystko. Wymieszaj skrobię z pozostałym sokiem i dodaj ją cienkim strumieniem do owoców, cały czas mieszając.
zagotuj masę, ostudź i usuń skórkę. Namocz żelatynę przez 30 minut w 100 ml zimnej wody. Następnie połóż na sicie, aby spłynęła woda. Zagotuj mleko, dodaj do niego cukier waniliowy i trochę ostudź. W łaźni wodnej ubij żółtka i cukier, mieszając, dodaj mleko i lekko ostudź. Dodaj tutaj żelatynę i podgrzej masę, aż żelatyna się rozpuści.
schłodzić krem, pozwalając mu nieco stwardnieć. Ubij śmietanę, zmiażdż grill. Wszystko to dodajemy do śmietany i mieszamy.
podając do stołu, ułóż krem grillowy i budyń warstwami w 4 wazonach. Co załatwić? Piękne i pachnące-melisa i jagody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g
  • Melissa - 0   kcal/100g

Podobne przepisy