skład / składniki
metoda gotowania
kto nie lubi budyniu? Wspaniałe jedzenie, o którym smak często mówi już skład składników. To danie, oprócz niesamowitego zapachu i delikatnego smaku, jest również piękne, zdrowe i nigdy nie znudzone. Istnieje przepis kulinarny, który spodoba się każdemu, zmuszając go do zrobienia budyniu waniliowego.
pokrój truskawki na budyń na pół. Usuń skórkę i nasiona z moreli, krojąc miąższ na plasterki. Wlej owoce 80 ml soku z czerwonej porzeczki, dodaj skórkę z cukrem i zagotuj wszystko. Wymieszaj skrobię z pozostałym sokiem i dodaj ją cienkim strumieniem do owoców, cały czas mieszając.
zagotuj masę, ostudź i usuń skórkę. Namocz żelatynę przez 30 minut w 100 ml zimnej wody. Następnie połóż na sicie, aby spłynęła woda. Zagotuj mleko, dodaj do niego cukier waniliowy i trochę ostudź. W łaźni wodnej ubij żółtka i cukier, mieszając, dodaj mleko i lekko ostudź. Dodaj tutaj żelatynę i podgrzej masę, aż żelatyna się rozpuści.
schłodzić krem, pozwalając mu nieco stwardnieć. Ubij śmietanę, zmiażdż grill. Wszystko to dodajemy do śmietany i mieszamy.
podając do stołu, ułóż krem grillowy i budyń warstwami w 4 wazonach. Co załatwić? Piękne i pachnące-melisa i jagody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g
- Melissa - 0 kcal/100g