Galuszki ukraińskie

pyszne i łatwe do przygotowania danie z pewnością ci się spodoba! Po raz pierwszy ugotowałem ukraińskie galuszki, gdy byłem żonaty przez kilka miesięcy. Mój mąż i teść poprosili mnie o zrobienie tego posiłku. Nie pokazując, że robię to po raz pierwszy, zacząłem losowo robić ciasto. Potem, kiedy wszyscy jedli już przy stole, zapytano mnie, czyj przepis kulinarny przygotowałem to danie. Nie jestem przyzwyczajony do kłamstwa, dlatego powiedziałem - według mojego przepisu! Jak się później okazało, bardzo podobały im się Galushki. A wszystko dlatego, że potem zdałem sobie sprawę, że zapomniałem włożyć do ciasta... wodę.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 30 % 18 g
węglowodany 55 % 33 g
335 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
więc przesiej mąkę, zrób w niej zagłębienie i włóż do niej 2 jajka, które zostały wcześniej ubite pół łyżeczki soli. Aktywnie wymieszaj wszystko z mąką (mąka – ile weźmiesz), wybijaj ciasto łyżką, aby było gładkie, ale niezbyt strome.

mamy już gotowy bulion? Doprowadzimy go do wrzenia i weźmiemy ciasto łyżką, wrzucając Galushki do bulionu (lub możesz po prostu do wody, jeśli Galushki są osobnym daniem). Będą gotowe natychmiast – jak tylko wypłyną na powierzchnię. Ale gotuję je przez 3-4 minuty. Jeśli jest to drugie, weź łyżką cedzakową i pozwól wodzie spłynąć. Włóż do nich masło – i napełnij je wszystkim! Jeśli jest to zupa, podawaj Galushki z bulionem. Napełnij zielenią-według własnego gustu. w durszlaku lub na sicie i pozwól wodzie spłynąć.

dobrze jest dodać śmietanę do Galushki, doprawionej olejem lub smażonym smalcem wieprzowym, robiąc z nich skwarki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy